Αποφθέγματα

Όταν υπέρ σεαυτού μέλλης τινί συμβούλω χρήσθαι, σκόπει πρώτον πώς τα εαυτού διώκησεν
(Όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις κάποιον για σύμβουλο, κοίταξε πρώτα πως έχει χειριστεί τις δικές του υποθέσεις)

— Ισοκράτης

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

Θα σε πάρω με παπά και με κουμπάρο…

gay-weddingΔιφορούμενη έννοια αποκτά από σήμερα η γνωστή ρήση στην Αγγλία. Είναι, βλέπετε, η πρώτη μέρα που τελούνται γάμοι ομοφυλόφιλων στο Νησί. Μετά από πολύμηνες προσπάθειες, τα όποια νομικά, πολιτικά, θρησκευτικά, κοινωνικά εμπόδια ξεπεράστηκαν και ο γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων είναι πια νόμιμος. Κι όπως δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον, πρωθυπουργός της Αγγλίας, “δεν θα είναι, πλέον, σημαντικό στη Μεγάλη Βρετανία να γνωρίζουμε αν είσαι ετερόφυλος ή ομοφυλόφιλος. Το Κράτος θ’ αναγνωρίζει τη σχέση με το ίδιο τρόπο”.

Το Μπράιτον είναι η πόλη με το περισσότερο ποσοστό ομοφυλόφιλων στη χώρα (δύσκολη πρωτιά αν αναλογιστούμε για ποια χώρα μιλάμε…) και το πρώτο ζευγάρι που πέρασε τα σκαλιά της Εκκλησίας ήταν αυτό του Νιλ Άλαρντ και του Άντριου Γουέιλ. Ο τελευταίος δήλωσε ευτυχισμένος που μπορεί να ζει σ’ έναν κόσμο σχετικά ανεκτικό. Και πράγματι, στην Αγγλία ο κόσμος δέχθηκε από τον περασμένο Ιούλιο όταν και εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο της Αγγλίας χωρίς ιδιαίτερες διαμαρτυρίες τη νομιμοποίηση του ομοφυλοφιλικού γάμου (παράξενο…) όταν στη Γαλλία, για παράδειγμα, κόντεψε να πέσει η κυβέρνηση από τις αντιδράσεις. Σε δημοσκόπηση που έκανε το BBC και δημοσιεύθηκε χθες Παρασκευή, μόνο το 22% θ’ απέρριπτε την πρόσκληση σ’ έναν ομοφυλοφιλικό γάμο.

Πάντως, η τέλεση γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων στην Αγγλία έχει περισσότερο συμβολική αξία. Κι αυτό γιατί εδώ και καιρό τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια έχουν τα ίδια γονικά δικαιώματα με τα ετερόφυλα. Μπορούν, για παράδειγμα, να υιοθετήσουν παιδιά, να καταφύγουν στην τεχνητή γονιμοποίηση ή στην παρένθετη μητρότητα.

Leave a Reply