Αποφθέγματα

Βαρύς μόχθος η μετατροπή του όχλου σε λαό

— Βίκτορ Ουγκώ

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

Έστριψαν δεξιά οι Γάλλοι

franceΟλοκληρώθηκε χθες ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία και τ’ αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά για τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Ολάντ. Το κόμμα του καταποντίστηκε καθώς έχασε στις περισσότερες πόλεις. Αντίθετα, τα χαμόγελα  στο δεξιό κόμμα της Λεπέν ήταν κάτι παραπάνω από διάπλατα αφού ήταν οι μεγάλοι νικητές των εκλογών. Η Λεπέν είδε το κόμμα της να κερδίζει σε πολλές πόλεις που ήταν ιστορικά σοσιαλιστικά “φρούρια” όπως η Λιμόζ που από το 1912(!) εξέλεγε σοσιαλιστή δήμαρχο. Καθόλου παράξενο, λοιπόν, που το Εθνικό Μέτωπο είχε τα μεγαλύτερα νούμερα της ιστορίας του σε αυτές τις εκλογές, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Φλοριάν Φιλιπό.

Οι γαλλικές εφημερίδες έκαναν λόγο σήμερα για τιμωρία του Ολάντ και της πολιτικής του κι εστιάζουν σε δύο πιθανές αιτίες της συντριβής. Την αύξηση της ανεργίας και τον μεταναστευτικό νόμο που προωθούσε. Το χαστούκι ήταν τόσο δυνατό και ηχηρό για τον Ολάντ που σήμερα κιόλας ο πρόεδρος της Γαλλίας προέβη σε τηλεοπτικό διάγγελμα όπου ανακοίνωσε τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, με τον Ζαν-Μαρκ Ερό να παραδίδει την πρωθυπουργία της χώρας στον δημοφιλή Μανουέλ Βαλς (υπουργός Εσωτερικών μέχρι τώρα). Στο διάγγελμα του, ο Ολάντ δήλωσε πως το μήνυμα του γαλλικού λαού ήταν ξεκάθαρο και ότι το πήρε. Γι’ αυτό και προχωράει στην σύσταση μιας κυβέρνησης μάχης που θα έχει σαν στόχο ν’  αναπτύξει και πάλι την οικονομία. Υποσχέθηκε επίσης ότι θα μειώσει τη φορολογία έως το 2017 ώστε ν’ ανασάνει οικονομικά ο γαλλικός λαός.

Οι Γάλλοι, λοιπόν, έστριψαν δεξιά σε αυτές τις εκλογές ακολουθώντας το ρεύμα εποχής στην Ευρώπη τον τελευταίο καιρό. Οι Ευρωπαίοι πολίτες δείχνουν να προτιμούν τον συντηρητισμό, γι’ αυτό και τα ποσοστά της Δεξιάς (ή και της ακροδεξιάς) ανεβαίνουν σε πολλές χώρες και περιοχές της Ευρώπης (Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία, βόρεια Ιταλία κάποια παραδείγματα). Τα μονοπάτια που βαδίζει η Ευρώπη (φαίνεται πως) δεν αρέσουν καθόλου στους Ευρωπαίους πολίτες που προτιμούν άλλους δρόμους. Η ανασφάλεια που νιώθουν (οικονομική κρίση, μεταναστευτικό, αύξηση της εγκληματικότητας οι κυριότεροι παράγοντες ανασφάλειας) στρέφουν τους πολίτες στον συντηρητισμό ή ακόμα και στην απομόνωση (βλέπε Ελβετία). Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν είναι ευχαριστημένοι από τη σημερινή Ευρώπη. Το μήνυμά τους είναι ξεκάθαρο. Ο Ολάντ δήλωσε ότι το πήρε. Αυτό, όμως, θα φανεί στις πράξεις κι όχι στα λόγια.

Leave a Reply