Αποφθέγματα

Ου γαρ έστι διδάσκαλος ουδείς κρείττων ανάγκης
(Η ανάγκη είναι ο καλύτερος δάσκαλος)

— Ξενοφών

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

Τορίνο, το αδικημένο

100_4127Δεύτερη μέρα στο Τορίνο, ο τελικός έχει περάσει στην ποδοσφαιρική ιστορία (μπορείτε να διαβάσετε εδώ το σχετικό αφιέρωμα http://donkihotes.gr/?p=11202) και στην αίθουσα του πρωινού στο ξενοδοχείο, οι Πορτογάλοι πίνουν τον καφέ της παρηγοριάς. Μόνο ο ρεσεψιονίστας είναι κεφάτος. “Ωραίο αποτέλεσμα χθες”, του λέω, “ναι”, μου απαντάει χαμογελώντας “πολύ ωραίο”. Το πρωινό τελείωσε και το Τορίνο με περίμενε για να το εξερευνήσω. Το καλό ήταν ότι χρησιμοποιώντας την προηγούμενη ημέρα τα Μ.Μ.Μ. ήξερα πως να πάω στο κέντρο.

Στο Τορίνο είχα πάει άλλες δύο φορές και δεν είχα τις καλύτερες αναμνήσεις. Κι αν η πρώτη φορά δεν πιάνεται καθώς έμεινα μόνο για λίγες ώρες, την δεύτερη φορά είχα κάνει 3 διανυκτερεύσεις, αλλά δεν μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Δεν ξέρω αν στο μεταξύ κάτι άλλαξε στο Τορίνο ή σε μένα, αλλά αυτή τη φορά το βρήκα πανέμορφο κι ελκυστικό. Περπατώντας στο κέντρο της πόλης, μετάνιωσα που είχα κλείσει μόνο μία ημέρα. Θα ήθελα να έχω μία-δύο μέρες παραπάνω για να το εξερευνήσω κι άλλο. Σαφώς και δεν είναι Φλωρεντία ή Ρώμη ή Βενετία, αλλά έχει την δική του ομορφιά και χάρη.

Το κέντρο της πόλης είναι αφιερωμένο κυρίως στην Ένωση της Ιταλίας στα μέσα του 1800. Βιτόριο Εμανουέλε ΙΙ, Γκαριμπάλντι κι άλλα πρόσωπα της συγκεκριμένης εποχής έχουν την τιμητική τους. Αγάλματα, κτίρια, ονομασίες δρόμων περιστρέφονται γύρω από την Ένωση της Ιταλίας. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά. Μπαρόκ εκκλησίες μας ταξιδεύουν ακόμα πιο πίσω στον χρόνο και ο ποταμός Πάδος χρωματίζει κι ομορφαίνει την πόλη. Προσθέστε στα παραπάνω και αρκετά καταπράσινα πάρκα ή τεράστιες πολύβουες πλατείες με καφετέριες και διάφορα μαγαζιά. Άνθρωποι κάθε ηλικίας ν’  απολαμβάνουν την ομορφιά και τις ανέσεις της πόλης. Άλλοι να κάνουν τον περίπατό τους, άλλοι να γυμνάζονται, άλλοι να τρώνε τα πεντανόστιμα ιταλικά παγωτά σε κάποιο παγκάκι ή καφετέρια, άλλοι να φλερτάρουν, άλλοι να ψωνίζουν. Ένα κέντρο γεμάτο ζωή, θετική ενέργεια και ομορφιά. Και για τους λάτρεις της τέχνης, υπάρχουν διάσπαρτα ένα σωρό μουσεία, πινακοθήκες κι άλλες εστίες πολιτισμού. Ένα κέντρο γοητευτικό, ζεστό, συμμαζεμένο (λόγω του Πάδου είναι εύκολο να κυκλοφορήσεις και να προσανατολιστείς) που δεν σου κάνει καρδιά να το αφήσεις. Ήμουν, όμως, και τυχερός γιατί ο καιρός ήταν καλοκαιρινός. Φαντάζομαι αλλιώς θα είναι με 5 °C, κρύο, βροχή ή χιόνι κι αλλιώς με 25 °C.

Αντίθετα, το καινούριο κομμάτι της πόλης δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο με απρόσωπες, ανέκφραστες και μουντές πολυκατοικίες. Αυτό, όμως, είναι γενικό γνώρισμα των ιταλικών πόλεων. Κάπως έτσι είναι και η Ρώμη έξω από το μυθικό κέντρο της ή η σύγχρονη και αδιάφορη Φλωρεντία. Κι εντελώς διαφορετική κατάσταση τα πέριξ της πόλης. Είχα την “τύχη” να περάσω με το αυτοκίνητο όπως πήγαινα στην πόλη κι ευτυχώς ήταν μέρα. Τσαντίρια, βρωμιά, λυόμενα. Το ακριβώς αντίθετο από το κέντρο της πόλης.

Η μέρα πέρασε χωρίς να το καταλάβω κι έπρεπε να επιστρέψω στο ξενοδοχείο καθώς την επόμενη μέρα με περίμενε το Μιλάνο και το Final 4. Κι αν την προηγούμενη φορά έφευγα από το Τορίνο με την αμφιβολία αν θα ξαναπήγαινα, αυτή την φορά έφυγα με την βεβαιότητα ότι θα ξαναπάω.

 

100_4120

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100_4121

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100_4123

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100_4177

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100_4178

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100_4179

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100_4180

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100_4181

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100_4182

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100_4183

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100_4185

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100_4186

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SEMC 3MP DSC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SEMC 3MP DSC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SEMC 3MP DSC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SEMC 3MP DSC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SEMC 3MP DSC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SEMC 3MP DSC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SEMC 3MP DSC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SEMC 3MP DSC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SEMC 3MP DSC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SEMC 3MP DSC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SEMC 3MP DSC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες από το κινητό από την πρώτη στο ποτάμι κι έπειτα γι’ αυτό και λίγο πιο θολές από τις υπόλοιπες.

Leave a Reply