Αποφθέγματα

Τότε μάλιστα οίκοι και πόλεις ερημούνται όταν οι προεστώτες χαλεπαίνωσιν
(Τα σπίτια και οι πόλεις ερημώνονται όταν οι άρχοντες είναι κακοί)

— Αίσωπος

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

Μιλάνο, η πόλη για όλα τα γούστα

100_4281Η Παρασκευή έχει πια περάσει, είναι Σάββατο κι ετοιμάζομαι να βρω τον πολύ καλό μου φίλο Μάρκο που μένει μόνιμα στο Μιλάνο. Κι αν η Παρασκευή ήταν αφιερωμένη στους δύο ημιτελικούς της Ευρωλίγκας (εδώ http://donkihotes.gr/?p=11408 κι εδώ http://donkihotes.gr/?p=11416 μπορείτε να διαβάσετε σχετικά, το Σάββατο είναι αφιερωμένη στην πόλη του Μιλάνου.

Είχα βρεθεί στο Μιλάνο άλλες τρεις φορές, αλλά αυτή την φορά είχα ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Τον Μάρκο που με ξενάγησε, με ανέχθηκε για κάμποσες ώρες και μου έδειξε το Μιλάνο από την πλευρά του γηγενή κι όχι του τουρίστα. Του είμαι ευγνώμων για τον χρόνο που μου αφιέρωσε και τα ωραία πράγματα που μου έδειξε. Αφού γευματίσαμε και ήπιαμε υπέροχο σπιτικό limoncello, φτιαγμένο από την μητέρα του, ανεβήκαμε στο motorino του και κατευθυνθήκαμε στο κέντρο. Είμασταν τυχεροί γιατί ο καιρός ήταν θεσπέσιος. Σχεδόν 30 βαθμούς κι από ό,τι μου είπε ο Μάρκο ήταν το πρώτο διήμερο (και η Παρασκευή είχε εξίσου καλό καιρό) που ο καιρός ήταν καλός στο Μιλάνο. Μέχρι τότε είχε κρύο και βροχές.

Σάββατο, δεύτερη ημέρα με καλό καιρό, πολλοί τουρίστες λόγω (και) του φάιναλ φορ, μπορείτε να φανταστείτε τι γινόταν στους δρόμους της πόλης. Ειδικά στην Piazza Duomo που είναι το κέντρο της πόλης και τους γύρω δρόμους είχε τόσο κόσμο που συχνά αλλάζαμε δρόμο και προτιμούσαμε κάποιο σοκάκι για να… ανασάνουμε. Δρόμοι, πλατείες, μαγαζιά, πάρκα, καφετέριες ήταν όλα γεμάτα από κόσμο που απολάμβανε τον καλό καιρό. Ένα ανθρώπινο πανηγύρι που σου έφτιαχνε τη διάθεση και χαιρόσουν που ήσουν μέρος του.

Περπατήσαμε πολύ αυτό το απόγευμα. Τόσο πολύ για να διαπιστώσω ότι το Μιλάνο έχει πολλά περισσότερα να δώσει από Prada, Gucci, Μίλαν και Ίντερ. Πρόκειται για μία από τις πιο αρχαίες πόλεις της Ιταλίας, έτσι καλύπτει πολλές ιστορικές περιόδους. Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, Μεσαίωνα, Αναγέννηση, τα χρόνια του Ναπολέοντα, την Ένωση της Ιταλίας. Αυτό σημαίνει ότι συναντάς κτίρια από κάθε εποχή κι αυτό ομορφαίνει την πόλη. Σ’ έναν δρόμο είναι μεσαιωνική, σ’ έναν άλλον αναγεννησιακή, παραπέρα μπαρόκ και πάει λέγοντας. Και φυσικά, το μεγαλύτερο αξιοθέατο της πόλης η εκκλησία της Santa Maria Nascente που βρίσκεται στην Piazza Duomo. Όσες φορές κι αν τη δεις, απλά δεν χορταίνεται. Ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής τελειότητας που δεν συναντιέται σε άλλη εκκλησία. Δεν έχω πάει (κι ούτε θα πάω) σε όλες τις καθολικές εκκλησίες του κόσμου, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί να υπάρχει πιο όμορφη εκκλησία από την Santa Maria Nascente. Ούτε καν ο Άγιος Πέτρος στο Βατικανό. Μπορεί ν’ ακούγομαι υπερβολικός και ακραίος, αλλά όσοι έχουν δει από κοντά τη συγκεκριμένη εκκλησία, φαντάζομαι ότι θα συμφωνούν. Και μόνο από κοντά μπορεί να αντιληφθεί κανείς την μοναδικότητα και την ομορφιά αυτής της εκκλησίας αφού στις φωτογραφίες δεν μπορεί ν’ αποτυπωθεί το μεγαλείο της. Η πρώτη φορά που την είχα δει ήταν το 2005. Δεν είχα ακούσει και δεν ήξερα τίποτα γι’ αυτή την εκκλησία. Είμασταν μ’ έναν καλό φίλο στο μετρό, στις κυλιόμενες σκάλες και ανεβαίναμε στην πλατεία. Κάτι συζητούσαμε όταν ανεβαίνοντας, το βλέμμα μας έπεσε στην εκκλησία. Ασυναίσθητα κι αυθόρμητα σταματήσαμε να μιλάμε και θαυμάζαμε με ανοιχτό το στόμα αυτό το μοναδικό και αριστουργηματικό έργο τέχνης της αρχιτεκτονικής και της…. γεωμετρίας. Μόνο και μόνο γι’ αυτή την εκκλησία αξίζει να βρεθεί κανείς στο Μιλάνο.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτή. Είναι η περίφημη Σκάλα του Μιλάνου, είναι το Castello Sforzesco (η Βικτόρια Μπέκαμ ήθελε να μείνει εκεί τρομάρα της όταν ο Μπέκαμ πήρε μεταγραφή στη Μίλαν), είναι η πινακοθήκη Brera, μία από τις καλύτερες πινακοθήκες της Ιταλίας (μπορείτε να πάρετε μία γεύση εδώ http://donkihotes.gr/?p=11439), είναι μουσεία που σχετίζονται με τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι αφού πέρασε εκεί μεγάλο μέρος της ζωής του, είναι άλλες εκκλησίες με αρχιτεκτονικό ή καλλιτεχνικό ενδιαφέρον όπως η Santa Maria delle grazie στην οποία υπάρχει ο διάσημος (και λόγω Κώδικα Ντα Βίντσι) πίνακας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι “Τελευταίο Δείπνο” (δυστυχώς δεν μπόρεσα να πάω αφού οι κρατήσεις γίνονται μόνο ηλεκτρονικά κι αυτή την εποχή γίνονται οι κρατήσεις για τον Ιούλιο!), είναι πλατείες από άλλες εποχές όπως η piazza dei mercanti που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την piazza Duomo, αλλά λίγοι την αντιλαμβάνονται έτσι κρυμμένη που είναι (ας είναι καλά ο Μάρκο).

Αυτό είναι το Μιλάνο. Μία πόλη για όλα τα γούστα και για κάθε είδους τουρισμό. Ψώνια, αθλητικό τουρισμό, πολιτιστικό τουρισμό, ό,τι θέλει ο καθένας μπορεί να το βρει στο Μιλάνο. Ήταν η 4η φορά που το επισκέφτηκα κι αν μου ξαναπαρουσιαστεί ευκαιρία θα πάω και για 5η. Και για 6η. Και για 7η… Πάντα κάτι καινούριο θα υπάρχει ν’ ανακαλύψεις.

 

100_4251

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100_4252

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το άγαλμα του Αλεσάντρο Μαντσόνι. Διάσημος λογοτέχνης του Μιλάνου και πονοκέφαλος για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου όπως με πληροφόρησε ο Μάρκο.

 

 

100_4253

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η διάσημη Galleria Vittorio Emanuele II, ο παράδεισος για όσους λατρεύουν τα ψώνια και τις γνωστές μάρκες.

 

 

100_4254

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Άλλη μία όψη της εντυπωσιακής Galleria Vittorio Emanuele II.

 

 

100_4255

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ανεπανάληπτη εκκλησία Santa Maria Nascente.

 

 

100_4256

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το εσωτερικό της εκκλησίας, όμως, δεν είναι τόσο όμορφο όσο το εξωτερικό της.

 

 

100_4257

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100_4260

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100_4261

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η είσοδος για την Galleria Vittorio Emanuele II.

 

 

100_4264

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Άποψη της Santa Maria Nascente από ψηλά.

 

 

100_4266

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100_4267

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όχι, δεν περιμένουν το τραμ, αλλά ν’ αγοράσουν παγωτό από ένα φημισμένο μαγαζί στο Μιλάνο.

 

 

100_4268

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Άξιζε τον κόπο πάντως.

 

 

100_4269

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μία από τις κρυφές γωνιές του Μιλάνου.

 

 

100_4270

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στον δρόμο για το Castello Sforzesco.

 

 

100_4271

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κτίστηκε και ήταν τόπος κατοικίας της πιο σημαντικής ίσως οικογένειας του Μιλάνου όλων των εποχών, τους Σφόρτσα που κυβέρνησαν στο Μιλάνο τα χρόνια της Αναγέννησης.

 

 

100_4272

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θα ήταν… ιεροσυλία 5 αιώνες αργότερα να γινόταν ο τόπος κατοικίας της Βικτόρια Μπέκαμ γι’ αυτό και της έκλεισαν την… πύλη.

 

 

100_4273

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στην αυλή του κάστρου.

 

 

100_4274

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100_4275

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο κάστρο υπάρχει και σχετικό μουσείο για όποιον ενδιαφέρεται.

 

 

100_4276

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100_4277

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ένα από τα πολλά πάρκα που υπάρχουν στο Μιλάνο. Όπως μου είπε ο Μάρκο, πριν περίπου μία δεκαετία ήταν άντρο ναρκωτικών και του υποκόσμου γενικότερα, αλλά πλέον το έχουν συμμαζέψει. Στο βάθος φαίνεται η αψίδα του θριάμβου που είχε στήσει ο Ναπολέοντας όταν κυρίευσε την πόλη.

 

 

100_4278

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100_4279

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100_4280

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Και λίγο από αρχαία Ελλάδα στο Μιλάνο.

 

 

100_4284

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100_4310

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η διάσημη Σκάλα του Μιλάνου.

 

 

100_4311

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ένα άγαλμα του χαρισματικού, πολυτάλαντου και πολυσύνθετου Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

 

 

100_4313

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δώσε και σε μένα μπάρμπα.

 

 

100_4249

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έχω και Ferrari, πάμε μια βόλτα;

 

Leave a Reply