Αποφθέγματα

Για τις μεγάλες επαναστάσεις φταίνε οι κυβερνήσεις και όχι οι λαοί. Αν οι κυβερνήσεις είναι δίκαιες και άξιες, επαναστάσεις δεν ξεσπούν

— Γκαίτε

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

Μονά ζυγά δικά μας. Του Βενιζέλου δηλαδή…

venizelosΜία μέρα μετά τις Ευρωεκλογές, ο Τσίπρας πήγε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Κάρολο Παπούλιο και ζήτησε να γίνουν εθνικές εκλογές μετά τ’ αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και την μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Άμεση και επιθετική η απάντηση του Βενιζέλου σε αυτή την κίνηση του Τσίπρα. Είπε πως κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό και πως έφερε τον Παπούλια σε δύσκολη θέση. “Ο κ. Τσίπρας με το σημερινό του διάβημα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον έφερε σε μια εξαιρετικά δύσκολή θέση καθιστώντας τον ακροατή μιας αντισυνταγματικής του πρότασης. Με αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας παραποιεί το κοινοβουλευτικό πολίτευμα της Ελλάδας και το Σύνταγμα της χώρας, το οποίο προβλέπει με πολύ σαφή τρόπο στο άρθρο 41 πότε και πώς διαλύεται η Βουλή. Άρα, η αντικοινοβουλευτική ερμηνεία του Συντάγματος είναι μια συμπεριφορά που έρχεται σε αντίθεση με το ίδιο το Σύνταγμα και φυσικά δείχνει ότι δεν υπάρχει θεσμική συνέπεια και σοβαρότητα στις ενέργειες του”, είπε ο Βενιζέλος που κατηγόρησε τον Τσίπρα πως “θέλει να δημιουργήσει ατμόσφαιρα τεχνητής ευφορίας και έντασης, ενώ απέτυχε η πολιτική της εφόδου”. 

Πάμε τώρα 5 χρόνια πίσω και στις τότε Ευρωεκλογές. Η μέλλουσα Ελιά ήταν αντιπολίτευση και νίκησε στις Ευρωεκλογές. Περιχαρής για την μεγάλη νίκη του κόμματος, ο Βενιζέλος βγήκε να κάνει δηλώσεις και τι λέτε να ζήτησε; Ναι, ναι, το βρήκατε. Εθνικές εκλογές! Τότε δεν ήταν αντισυνταγματικό ούτε παραποιούνταν το κοινοβουλευτικό πολίτευμα της Ελλάδας και το Σύνταγμα της χώρας. Το οποίο φυσικά έφτανε τότε μέχρι το άρθρο 40. 41 δεν υπήρχε να προβλέπει με σαφή τρόπο πότε και πως διαλύεται η Βουλή.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τον Βενιζέλο να ζητάει εθνικές εκλογές το 2009 μετά τη νίκη της μέλλουσας Ελιάς στις Ευρωεκλογές.

Leave a Reply