Αποφθέγματα

Μη προτρεχέτω η γλώσσα της διανοίας
(Πρώτα να σκέπτεσαι και μετά να μιλάς)

— Χίλων

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

Και ο Θεός να βάλει το χέρι του…

house-of-oneΧριστιανοί να προσεύχονται στον Θεό, Εβραίοι στον Γιαχβέ, Μουσουλμάνοι στον Αλλάχ. Κι όλοι αυτοί κάτω από την ίδια στέγη, τον “Οίκο του Ενός”. Αυτό είναι το φιλόδοξο σχέδιο που έχει ξεκινήσει στο Βερολίνο με στόχο μέχρι τις αρχές του 2016 να έχουν μαζευτεί τα 43,5 εκ. Ευρώ που απαιτούνται για την ανέγερση της Εκκλησίας-Συναγωγής-Τζαμιού που θα έχει το όνομα “Οίκος του Ενός”. Τα χρήματα θα μαζευτούν από δωρεές με την μικρότερη δωρεά να είναι 10€. Μέχρι στιγμής έχουν μαζευτεί 18.700€ και ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.

Ο “Οίκος του Ενός” θα είναι το μοναδικό κτίσμα σε όλο τον κόσμο που θα φιλοξενεί τις τρεις μεγάλες θρησκείες. Κάθε θρησκεία θα έχει την δική της αυτόνομη αίθουσα και για να μην υπάρξουν ανισότητες και παράπονα οι αίθουσες θα είναι ίσες. Θα υπάρχει και μία τέταρτη που θα χρησιμεύει ως κοινός τόπος συνάντησης των πιστών των τριών θρησκειών. Ο σκοπός και ο στόχος είναι καθαρά συμβολικός, ότι οι τρεις μεγάλες θρησκείες μπορούν να συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο αρμονικά και ειρηνικά. Πως οι θρησκείες μπορούν να ενώσουν τους ανθρώπους κι όχι να τους χωρίσουν.

Αυτός είναι ο ευγενής στόχος του “Οίκου του Ενός” κι ακούγεται ωραίος στα λόγια. Αλλά τα λόγια είναι θεωρία. Κι άλλο η θεωρία, άλλο η πράξη. Ήδη ο διάσημος Γερμανός συγγραφέας και καθολικός Martin Mosebach επέκρινε τον “Οίκο του Θεού” κάνοντας λόγο για “Τάφο του Φαραώ”. Και τα μηνύματα, όμως, από τις άλλες πλευρές δεν είναι και τα πιο αισιόδοξα. Μέλη της εβραϊκής κοινότητας εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους, ενώ στην αρχή κανένας μουσουλμανικός οργανισμός δεν ήθελε ν’ ανακατευθεί με το εγχείρημα γιατί δεν ήξεραν τι απήχηση θα είχε στον μουσουλμανικό κόσμο. Τελικά, βρέθηκε ένας μουσουλμανικός οργανισμός, πρόκειται για τον FID (Forum for Intercultural Dialogue), ο οποίος κυρίως αντιπροσωπεύει Σουνίτες που μιλάνε τούρκικα, ένα ελάχιστο, δηλαδή, κομμάτι των Μουσουλμάνων του Βερολίνου. Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Επίτιμος πρόεδρος του FID είναι ο Fethullah Gülen. Το όνομα έχει παίξει πολύ τον τελευταίο καιρό καθώς πρόκειται γι’ αυτόν που είναι στα μαχαίρια με τον Ερντογάν. Ο τελευταίος θεωρεί πως ο Gülen είναι αυτός που υποκινεί τις διαδηλώσεις στην Τουρκία τους τελευταίους μήνες και πως αυτός βρίσκεται πίσω από την αποκάλυψη των σκανδάλων. Αυτά, βέβαια, δεν έχουν καμία σχέση με τον “Οίκο του Ενός”. Ο Gülen,, όμως, τη δεκαετία του ’90 είχε κάνει κάτι κηρύγματα με αναφορές στον Ιουδαϊσμό και τους Εβραίους με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί αντισημίτης. Δεν θα είναι καθόλου απίθανο, δηλαδή, οι Εβραίοι να δούνε με μισό μάτι την είσοδο της FID στο εγχείρημα λόγω του αντισημίτη επίτιμου προέδρου της.

Ρομαντική η σκέψη του “Οίκου του Ενός”, αλλά στην πράξη πιο πιθανό είναι να προκαλέσει προβλήματα και προστριβές παρά να φέρει τους πιστούς πιο κοντά. Πιο πιθανό είναι οι Εβραίοι να καυχιούνται πως είναι ο περιούσιος λαός, οι Χριστιανοί να τους κατηγορούν ως φονιάδες του Ιησού και οι Μουσουλμάνοι να βλαστημάνε τ’ άπιστα σκυλιά παρά οι τρεις τους να κάνουν θεολογικές συζητήσεις. Μία ματιά στα σχόλια κάτω από την είδηση σε παγκόσμια σάιτς αρκεί για να καταλάβεις προς τα που πάει το πράγμα. Οι θρησκείες είναι καζάνι φανατισμού και μία μικρή σπίθα αρκεί για να προκαλέσει από φωτιά μέχρι… Σταυροφορίες. Καλύτερα ο καθένας στο δικό του καζάνι παρά να μπερδευτούν τα τρία καζάνια σ’ ένα αλχημικό πείραμα γιατί συνήθως τέτοια πειράματα καταλήγουν σ’ έκρηξη. Έτσι κι αλλιώς, αυτοί που δεν είναι τυφλωμένοι από θρησκευτικό μίσος και δεν διακατέχονται από μισαλλοδοξία, δεν έχουν ανάγκη από τον “Οίκο του Ενός”. Συναναστρέφονται ήδη με αλλόθρησκους, σεβόμενοι τις όποιες θρησκευτικές πεποιθήσεις και παραδόσεις του άλλου. Ανοιχτό μυαλό και σεβασμός χρειάζεται για την ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Ιουδαίων, όχι πέτρες και τούβλα. Κανένα κτίριο δεν πρόκειται να φέρει την ειρηνική συνύπαρξη αν τα μυαλά είναι ποτισμένα στο μίσος και τον φανατισμό. Κι επειδή απέχουμε πολύ ακόμα από τέτοια μυαλά, από μακριά κι αγαπημένοι.

Leave a Reply