Αποφθέγματα

Θάρσει* λέγων το αληθές ου σφαλεί ποτέ
(Να έχεις θάρρος* αν λες την αλήθεια, δεν θα κάνεις λάθος ποτέ)

— Σοφοκλής

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

Ο Μάρκο Πόλο στην Αμερική;

marco-poloΑρχαίοι Έλληνες, Βίκινγκς, ο Πίρι Ρέις και ο χάρτης του είναι μόνο μερικοί από τους πρωταγωνιστές των θεωριών που θέλουν την Αμερική να έχει ανακαλυφθεί πολύ πριν ο Χριστόφορος Κολόμβος ανέβει στην Σάντα Μαρία και σαλπάρει για τα ξένα. Σ’ αυτές τις θεωρίες έρχεται να προστεθεί ένας ακόμα πρωταγωνιστής και μάλιστα βαρύ όνομα. Σύμφωνα με κάποιες περγαμηνές που μελετήθηκαν πρόσφατα, ο Μάρκο Πόλο, ο διάσημος εξερευνητής από την Βενετία που ταξίδεψε για 24 σερί χρόνια (1271-1295), ενδέχεται στο τεράστιο ταξίδι του να είχε περάσει και από την Αμερική.

Το 1887 ο ράφτης Marcian Rossi έφτανε στις Η.Π.Α. από την Ιταλία για μία καλύτερη ζωή. Μαζί του είχε και κάποιες περγαμηνές, τις οποίες αργότερα δώρισε στην φημισμένη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των Η.Π.Α. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες αυτών των περγαμηνών είναι πιθανό ο Μάρκο Πόλο να είχε ταξιδέψει στην Αμερική, περίπου 200 χρόνια πριν το ταξίδι του Κολόμβου. Στις περγαμηνές περιλαμβάνεται ένα έγγραφο που ενδεχομένως να έχει γραφτεί από την κόρη του Μάρκο Πόλο Μπελέλα. Στο έγγραφο περιγράφεται πως ο Μάρκο Πόλο γνώρισε έναν έμπορο από την Συρία στη χερσόνησο Kamchatka και ταξίδεψαν μαζί σ’ αυτό που εκατοντάδες χρόνια αργότερα ονομάστηκε Βερίγγειος Πορθμός (ένα στενό θαλάσσιο ναυτικό πέρασμα ανάμεσα σε Ρωσία και Αλάσκα). Εκεί, γράφει η έκθεση, συναντήθηκε με ανθρώπους που ντύνονταν με δέρματα φώκιας και ζούσαν σε σπίτια με ψάρια κάτω από την γη.

Εκτός, όμως, από αυτή την έκθεση, στα έγγραφα υπάρχουν 10 χάρτες που έχουν σχεδιαστεί σε δέρμα προβάτων. Σε κάποιους από αυτούς τους χάρτες είναι σχεδιασμένα τα νησιά Strait και Aleutian που είναι μία σειρά νησιών δυτικά της Αλάσκας καθώς και η ακτογραμμή της Αλάσκας. Η εξέταση των χαρτών έδειξε πως σχεδιάστηκαν τον 15ο αιώνα και εικάζεται πως αποτελούν αντίγραφα των παλιότερων και αυθεντικών.

Μερικά από τα έγγραφα έχουν τις υπογραφές των κορών του Μάρκο Πόλο Φαντίνα, Μπελέλα και Μορέτα, οι οποίες τα έγραψαν βάσει των πληροφοριών που πήρανε από τον πατέρα τους. Οι επιστήμονες περιμένουν, πλέον, τ’ αποτελέσματα των εξετάσεων ώστε ν’ αποδειχθεί η αυθεντικότητα των εγγράφων και των χαρτών. Αν αποδειχθούν ότι είναι αληθινά τότε ο Μάρκο Πόλο φαίνεται πως είχε γνωρίσει την Αμερική πολύ πριν τον Χριστόφορο Κολόμβο. Και ίσως αυτός να ήταν ένας από τους λόγους που είπε την πιο διάσημη ρήση του. “Δεν είπα ούτε τα μισά απ’ όσα είδα”.

Leave a Reply