Αποφθέγματα

Τας μεν συνηθείας των φαύλων ολίγος χρόνος διέλυσε, τας δε φιλίας των σπουδαίων ουδ’ αν ο πας αιών εξαλείψειεν
(Οι σχέσεις των φαύλων διαλύονται σύντομα, οι φιλίες, όμως, των σπουδαίων δεν καταστρέφονται ποτέ)

— Ισοκράτης

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

Το βιβλίο της εβδομάδας – Ένα νομικό ζήτημα

exofiloΤίτλος: Ένα νομικό ζήτημα

Συγγραφέας: John Maddox Roberts

Είδος: Ένα κράμα αστυνομικής λογοτεχνίας και ιστορικού μυθιστορήματος

Σελίδες: 442

Εκδόσεις: Introbooks

Τιμή: Τιμή εκδότη 19,36€, αλλά στο διαδίκτυο μπορείτε να το βρείτε με 4,90€.

Εναλλακτικός τίτλος: Ρωμαϊκά όργια

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στην αρχαία Ρώμη. O Δέκιος Καικίλιος Μέτελος κατάγεται από αριστοκρατική οικογένεια και οι στρατιωτικές επιτυχίες που έχει, υπόσχονται ένα λαμπρό πολιτικό μέλλον. Μόλις έχει επιστρέψει από μία επιτυχημένη εκστρατεία εναντίον των πειρατών στην Κύπρο και βάζει υποψηφιότητα για πραίτορας στις επικείμενες εκλογές. Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, όμως, ένας άγνωστος άνθρωπος εμφανίζεται, ο Μάρκος Φούλβιος, και τον κατηγορεί για διαφθορά. Μετά από μία τέτοια σοβαρή κατηγορία, το δικαστήριο είναι αναπόφευκτο και ο Δέκιος ετοιμάζει την υπεράσπισή του, παρέα με την πανίσχυρη οικογένειά του. Την μέρα της δίκης πάνε στο δικαστήριο όπου τους περιμένει μία δυσάρεστη έκπληξη. Το πτώμα του Μάρκου Φούλβιου στα σκαλιά του δικαστηρίου.

Πλέον, ο Δέκιος αντιμετωπίζει μία πολύ σοβαρότερη κατηγορία, αυτήν της δολοφονίας κι έχει ελάχιστες μέρες στην διάθεσή του ν’ αποδείξει την αθωότητά του και να έχει δικαίωμα υποψηφιότητας για πραίτορας στις επικείμενες εκλογές. Έχοντας στο πλευρό του τον απελεύθερο Ερμή, την γυναίκα του Ιουλία και με την καθοριστική βοήθεια του Έλληνα γιατρού Ασκληπιάδη και της Αλεξανδρινής φιλοσόφου Καλλίστης, ο Δέκιος ξεχύνεται σ’ ένα ασταμάτητο τρεχαλητό στους δρόμους, τα σοκάκια και τα διάσημα κτίρια της αρχαίας Ρώμης για ν’ ανακαλύψει ποιος και γιατί του έστησε αυτή την πλεκτάνη.

Μας άρεσε γιατί…: Με την πέννα του, ο John Maddox Roberts μας ταξιδεύει στην αρχαία Ρώμη. Ο Δέκιος τρέχει στην Ρώμη και μαζί του τρέχει κι ο αναγνώστης. Οι περιγραφές του συγγραφέα είναι τόσο ζωντανές και χρωματιστές που ο αναγνώστης νιώθει να είναι κι αυτός εκεί.

Η ιστορία είναι τόσο συναρπαστική, η δράση τόσο καταιγιστική και οι εξελίξεις και ανατροπές τόσο γρήγορες και αναπάντεχες που δύσκολα το αφήνεις από τα χέρια σου. Το γράψιμο του συγγραφέα είναι απλό και ελεύθερο και συμβάλλει στο να γίνεται το βιβλίο ευχάριστο και ευανάγνωστο.

Το βιβλίο μπορεί να είναι μυθιστόρημα, αλλά έχει μέσα πολλά ιστορικά στοιχεία και ο John Maddox Roberts μας μαθαίνει ρωμαϊκή ιστορία μ’ έναν πέρα για πέρα ευχάριστο τρόπο.

Θα ήταν καλύτερο αν…: Ο συγγραφέας θέλει να το παρουσιάσει κάπως σαν αρχαία τραγωδία, γι’ αυτό πριν ξεκινήσει η ιστορία υπάρχει ένας πρόλογος και μία παρουσίαση των προσώπων. Αποκαλύπτει, όμως, περισσότερα απ’ όσα θα έπρεπε με αποτέλεσμα πριν καν ξεκινήσει η ιστορία, ο αναγνώστης να έχει μία αρκετά σχηματισμένη εικόνα για το ποιοι είναι οι καλοί, οι κακοί και οι αδιάφοροι. Χάνεται έτσι μπόλικο από το μυστήριο της ιστορίας.

Πάρα πολλά τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην ιστορία και πάρα πολλά και παρόμοια ή ίδια τα ονόματα. Γάιος Οκταβιανός ο ένας, Γάιος Οκταβιανός και ο άλλος, αρκετά συχνά μπερδεύεσαι και ξεχνάς ποιος είναι ποιος και τι είναι ο καθένας. Κατανοούμε πως στην αρχαία Ρώμη αυτό ήταν το σύνηθες με τα ονόματα, αλλά δεν θα τον κακολογούσε και κανένας αν στο βιβλίο δύο αδέρφια ή ξαδέρφια είχαν διαφορετικό όνομα.

Βαθμολογία: 8

Leave a Reply