Αποφθέγματα

Νουν ηγεμόνα ποιου
(Να έχεις σαν ηγεμόνα το νου)

— Σόλων

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

Διάσκεψη της Γιάλτας. Διαβάζοντας την πιο διάσημη χαρτοπετσέτα

photoΗ Συμφωνία των Ποσοστών, μεταξύ των Ουίνστον Τσόρτσιλ και Ιωσήφ Στάλιν έλαβε χώρα στην Μόσχα στις 9 Οκτωβρίου 1944 και χώρισε σε σφαίρες Βρετανικής και Σοβιετικής επιρροής τις χώρες τις Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε η Σοβιετική Ένωση να έχει 90% επιρροή στην Ρουμανία και 75% στην Βουλγαρία, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει 90% επιρροή στην Ελλάδα. Συμφωνήθηκε επίσης στην Ουγγαρία και την Γιουγκοσλαβία να έχουν 50% επιρροή από κοινού. Η συμφωνία δεν επισφραγίστηκε αρχικά με κάποιο επίσημο έγγραφο αλλά στο πίσω μέρος μιας χαρτοπετσέτας, όπου σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του Τσόρτσιλ, ο ίδιος έγραψε τα ποσοστά και ο Στάλιν τα δέχτηκε με ένα τικ. Στις επόμενες δύο ημέρες οι δύο υπουργοί εξωτερικών, ο Βρετανός Ήντεν και ο Σοβιετικός Μολότοφ διαπραγματεύτηκαν και επισημοποίησαν την συμφωνία με μοναδική μετατροπή την αλλαγή των ποσοστών της Σοβιετικής επιρροής στην Ρουμανία και Ουγγαρία σε 80 τοις εκατό από 75 και 50 αντίστοιχα.

Στις 12 Οκτωβρίου 1944, σε υπόμνημα που παρέμεινε απόρρητο μέχρι τον αποχαρακτηρισμό των Βρετανικών αρχείων το 1972, και το οποίο παρατίθεται σε μετάφραση στην παρούσα δημοσίευση, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ουίνστον Τσόρτσιλ παρέχει εξηγήσεις για το σκεπτικό αυτής της συμφωνίας. Παραθέτουμε το απόσπασμα που αφορά την Ελλάδα:

“Παρομοίως, η Μεγάλη Βρετανία έχει μακρά παράδοση φιλίας με την Ελλάδα και άμεσο ενδιαφέρον ως Μεσογειακή δύναμη για το μέλλον της. Σε αυτό τον πόλεμο η Μεγάλη Βρετανία έχασε 30.000 άνδρες στην προσπάθεια της να αντισταθεί της Γερμανο-Ιταλικής εισβολής στην Ελλάδα, και επιθυμεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθοδήγηση της Ελλάδας μακριά από τα τωρινά της προβλήματα, διατηρώντας παράλληλα την στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες πολιτείες που χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα την Αγγλο-Αμερικάνική πολιτική σε αυτό το πεδίο. Σε αυτό το σημείο, γίνεται κατανοητό ότι η Μεγάλη Βρετανία θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στο στρατιωτικό πεδίο βοηθώντας την υπάρχουσα Βασιλική Ελληνική Κυβέρνηση να εγκαθιδρύσει την εξουσία της στην Αθήνα με όσο το δυνατό πιο ευρεία και ενωμένη βάση. Η Σοβιετική Ρωσία είναι έτοιμη να παραχωρήσει την πρωτοβουλία στην Μεγάλη Βρετανία με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο η Βρετανία θα αναγνωρίσει την στενή σχέση μεταξύ Ρωσίας και Ρουμανίας. Αυτή η συνεννόηση θα αποτρέψει, στην Ελλάδα, εχθρικές φατρίες από το να διεξάγουν εμφύλιο πόλεμο η μία εναντίον της άλλης, γεγονός που θα ενέπλεκε της Βρετανικές και Ρωσικές κυβερνήσεις σε ενοχλητικά αντεπιχειρήματα και σύγκρουση πολιτικής.”

Leave a Reply