Αποφθέγματα

Before God we are all equally wise – and equally foolish.

— Albert Einstein

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

Μπρατισλάβα, η ξεχασμένη

100_4809Παρ’ όλο που απέχει λιγότερο μιας ώρας από την Βιέννη και δύο από την Βουδαπέστη, η Μπρατισλάβα δεν είναι αυτό που λέμε top προορισμός. Οι περισσότεροι προτιμούν τις 2 διάσημες γειτόνισσες και σνομπάρουν την Μπρατισλάβα. Σίγουρα, δεν έχει την σαγήνη της Βουδαπέστης ή την αριστοκρατία της Βιένης, αλλά ένα διήμερο στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας δεν θ’ αφήσει κανέναν απογοητευμένο και δυσαρεστημένο. Και λέμε διήμερο γιατί δεν χρειάζεται παραπάνω.

Η πόλη είναι μικρή με κάτι παραπάνω από 400.000 κατοίκους και πιο πολύ θυμίζει επαρχιώτικη πόλη παρά πρωτεύουσα κράτους. Όλα τα λεφτά είναι στο ιστορικό κέντρο που είναι κτισμένο δίπλα στον Δούναβη. Εκεί βρίσκονται σχεδόν όλα τ’ αξιοθέατα και η ζωή της πόλης. Έξω από αυτό, δεν υπάρχει κάτι αξιόλογο να δεις ή να κάνεις. Κτίρια με ρωγμές, κτίρια ασοβάτιστα, κτίρια σχεδόν εγκαταλελειμμένα, παλαιολιθικά τραμ, κακοφωτισμένοι δρόμοι με μπόλικες λακκούβες, η Μπρατισλάβα σου δίνει την εντύπωση ότι έχει ξεχαστεί κι έχει μείνει κάπου 30-40 χρόνια πίσω.

Το ιστορικό κέντρο, όμως, είναι κλασικό κεντροευρωπαϊκό. Πλακόστρωτοι δρόμοι, ατμοσφαιρικά σοκάκια, καλοδιατηρημένα, παραδοσιακά και γραφικά κτίρια, ένα κάστρο να δεσπόζει ψηλά, το μικρό ιστορικό κέντρο της Μπρατισλάβας είναι απόλαυση να το περπατάς. Αρκεί, βέβαια, να μην πάτε τους χειμωνιάτικους μήνες γιατί το κρύο είναι ανυπόφορο. Λόγω του Δούναβη, η υγρασία είναι τεράστια και το κρύο σε τρυπάει μέχρι το μεδούλι (ήταν τόσο πολύ που θυμηθήκαμε κι ένα παλιό σύνθημα των Παοκτσήδων…). Όταν πήγαμε, η θερμοκρασία ήταν παρόμοια με αυτή του Μονάχου (γύρω στους 10ο C), αλλά το νιώθαμε πολύ πιο έντονο λόγω της υγρασίας.

Έτσι, η περιήγησή μας στην πόλη δεν ήταν τόσο τουρισμός όσο… αλκοολοτουρισμός. Περπατούσαμε για όσο αντέχαμε, 10-15 λεπτά δηλαδή και μετά τρυπώναμε σε κάποιο μπαρ, καφετέρια για… ανασυγκρότηση δυνάμεων. Μπύρες, κονιάκ, κρασί, ουίσκι, ο καλός ο μύλος… Η πόλη έχει δεκάδες μπαρ και καφετέριες κι όπου και να στρίψεις, θα πέσεις σε κάποιο. Αν ποτέ βρεθείτε εκεί, σας προτείνουμε το Nervosa Cafe, το οποίο βρίσκεται στον δρόμο για το κάστρο. Όμορφο μαγαζί, εξυπηρέτηση πρότυπο (η πιο ευγενική υπάλληλος που έχουμε συναντήσει ποτέ. Γενικά, ευγενέστατοι και φιλόξενοι οι Σλοβάκοι, το ακριβώς αντίθετο των Τσέχων) και το κυριότερο; IPA μπύρα. Έστω κι αν δεν είναι ντόπια. Επίσης υπάρχει το Urban cafe στην καρδιά της πόλης. Φοιτητοστέκι, κυρίως, με ντόπια μπύρα. Την Matuska, την οποία μπορείτε να δοκιμάσετε σε 6 εκδοχές. Δοκιμάσαμε τις 4 και η Pale Ale ήταν με διαφορά η καλύτερη.

Όσο για τις τιμές; Όλα πάμφθηνα. Δωμάτια, καφέδες, μπύρες, φαγητό, όλα σε εξευτελιστικές τιμές. Και μιας και είπαμε για φαγητό, το flagship restaurant (http://www.bratislavskarestauracia.sk/fotogaleria/) είναι must. Είχαμε την εντύπωση ότι μπαίναμε σε μουσείο, παλιά εκκλησία, κάτι τέτοιο. Τόσο εντυπωσιακό εστιατόριο, το οποίο, όμως, δεν μένει μόνο στην βιτρίνα. Εκπληκτικό φαγητό με πολύ χαμηλές τιμές. Για παράδειγμα, ένα ποτήρι κρασί έχει 1,20€. Το μενού διαθέτει και διεθνή και ντόπια κοιυζίνα, με την σκορδόσουπα σερβιρισμένη, αντί σε πιάτο, σε στρογγυλό καρβελάκι ψωμιού να είναι η ατραξιόν του καταλόγου. Απίθανο να δεις τραπέζι χωρίς αυτή την θεσπέσια σούπα. Πατάτες τηγανητές μόνο να μην πάρετε. Τις πήραμε την δεύτερη βραδιά (τόσο πολύ μας άρεσε που ξαναπήγαμε) και δεν θέλουμε να ξέρουμε σε τι λάδι τις τηγανίζουν.

Η πόλη, όμως, προσφέρει και νυχτερινή ζωή (αλίμονο…). Εκτός από τα μπαρ που ήδη είπαμε ότι είναι πολλά, υπάρχουν και πολλά κλαμπ στην πόλη. Το Le Club είναι το μοναδικό που δεν έχει είσοδο, γι’ αυτό και μαζεύει τον περισσότερο κόσμο.

Και κάτι τελευταίο για την Μπρατισλάβα. Ποτέ δεν θα νιώστε μόνοι αφού το ελληνικό στοιχείο είναι απρόσμενα έντονο. Πήγαμε για φαγητό; Δίπλα μας ήταν ένα νεαρό ζευγάρι Ελλήνων. Πήγαμε για μπύρες στο Urban Cafe; Δίπλα μας ήταν μία παρέα 4 κοριτσιών και στην άλλη άκρη του μαγαζιού άλλη παρέα Ελλήνων. Βγαίναμε από κάποιο μπαρ; Ακούγαμε παρέα να κάνει συμβούλιο σε ποιο μαγαζί θα πάνε. Κι όλοι νεαρής ηλικίας. Μάλλον η Μπρατισλάβα έχει κάποιο/α πανεπιστήμιο/α που το/α προτιμούν αρκετοί Έλληνες.

Αυτή, λοιπόν, είναι η Μπρατισλάβα. Μικρή ώστε ένα διήμερο ν’ αρκεί, γοητευτική για να θες να ξαναπάς.

 

Ακολουθούν κάποιες φωτογραφίες της πόλης, οι οποίες, όμως, ούτε αρκετά ενδεικτικές είναι ούτε η καλύτερη ποιότητα. Ας όψεται το κρύο…

 

100_4802

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100_4804

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το κάστρο της πόλης. Κτίστηκε κάπου το 900 μ.Χ., αλλά τράβηξε τόσα στο πέρασμα των χρόνων που μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο του έκαναν… λίφτινγκ και φαίνεται σαν να κτίστηκε μερικά χρόνια πριν.

 

 

100_4808

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα πέριξ, όμως, γλίτωσαν και θυμίζουν άλλες εποχές.

 

 

100_4811

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100_4812

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100_4813

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η πίσω όψη του κάστρου.

 

 

100_4814

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όλη αυτή η θολούρα που φαίνεται στην φωτογραφία είναι υγρασία…

 

 

100_4815

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

… και ανυπόφορο κρύο.

 

 

100_4816

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ένα από τα δεκάδες σοκάκια της πόλης.

 

 

100_4817

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100_4819

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κλασική κεντροευρωπαϊκή πολυχρωμία.

 

 

100_4823

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100_4824

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100_4825

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Είναι σχεδόν νύχτα και είναι δεν είναι 15.00 το μεσημέρι.

 

 

100_4827

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κεντροευρωπαϊκή πόλη χωρίς όπερα γίνεται; Δεν γίνεται.

 

 

100_4828

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100_4834

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100_4836

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πρώτο τραπέζι πίστα η ελληνική πρεσβεία. Πιο κέντρο δεν έχει.

 

 

100_4840

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έχει και η Μπρατισλάβα Λευκό Οίκο. Και είναι και αρκετά όμορφος, από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της πόλης.

 

Leave a Reply