Αποφθέγματα

Η μεγαλοπρέπεια είναι ο μανδύας της ασχήμιας

— Νίτσε

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

Ασπασμός της αγάπης Πάπα και Πατριάρχη. Στην Νέα Ρώμη…

Pope Francis and Ecumenical Patriarch Bartholomew IΤουρνέ κάνει αυτή την περίοδο ο Πάπας. Μετά το Στρασβούργο όπου εξέφρασε τον προβληματισμό του για την εικόνα της σημερινής Ευρώπης (http://donkihotes.gr/?p=14108), ο Πάπας είναι αυτές τις ημέρες στην Τουρκία. Στην Κωνσταντινούπολη τον υποδέχθηκε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και αντάλλαξαν ασπασμούς, εγκάρδια λόγια και δώρα. Ο Πατριάρχης του έδωσε μία εικόνα του Αγίου Γεωργίου που αγιογραφήθηκε στο Άγιον Όρος, ενώ ο Πάπας έκανε διπλό δώρο. Στον ίδιο τον Πατριάρχη δώρισε ένα μωσαϊκό του Χριστού που κοσμούσε το εξομολογητήριο της εκκλησίας του Αγίου Πέτρου στην Ρώμη. Στο Πατριαρχείο δώρισε δύο φύλλα, αντίγραφα ελληνικού χειρογράφου. Το πρωτότυπο βρίσκεται στην Βιβλιοθήκη του Βατικανού, στην ελληνική Barberini 372. Είναι περγαμηνή, αποτελείται από 273 φύλλα και χρονολογείται στο 1060 μ.Χ. Περιέχει το Ψαλτήρι κι άλλα κείμενα της Λειτουργίας από τα Ευαγγέλια, ενώ στο τέλος έχει κάποια ποιήματα.

Πολύ φιλικό, λοιπόν, το κλίμα μεταξύ των δύο Κεφαλών των δύο Εκκλησιών. Με αυτό τον τρόπο θέλησαν να δείξουν ότι τα φιλιόκβε και οι έχθρες του παρελθόντος έχουν περάσει και ξεχαστεί και πως τώρα υπάρχει συμπάθεια και φιλία μεταξύ τους. Όπως, μάλιστα, διαβάζουμε στα ρεπορτάζ η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν οι δυο αντάλλαξαν τον ασπασμό της αγάπης. Στην συνέχεια ευλόγησαν το ποίμνιο (πώς είπαμε λέγεται το ποίμνιο στην νεοελληνική;) που παρέστη στην πανηγυρική δοξολογία του Αγίου Ανδρέα (γιορτάζει σήμερα).

Ο Πάπας, μάλιστα, στον λόγο του έστειλε μήνυμα ενότητας στους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Αυτά που τους ενώνουν είναι πιο σημαντικά από αυτά που τους χωρίζουν και μία ενότητα της Καθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν θα σημαίνει ούτε υποταγή της μιας ούτε απορρόφηση της άλλης. Αντίθετα, θα ισχυροποιήσει την θέση τους σ’ έναν κόσμο που αλλάζει (μάλλον προς το χειρότερο, αλλά αυτό δεν το είπε) και μία ενωμένη Εκκλησία χρειάζεται ως πυλώνας σταθερότητας και βελτίωσης των πραγμάτων.

Ωραία όλα αυτά, αλλά μία ερώτηση από εμάς. Στην εγκάρδια ομιλία υποδοχής ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε πως υποδέχεται με χαρά, τιμή και ευγνωμοσύνη τον Πάπα “διότι ήρθε από την Παλαιά, στη Νέα Ρώμη γεφυρώνοντας συμβολικώς την Δύσιν και την Ανατολήν, κομιστής της αγάπης του Πρωτοκορυφαίου προς τον Πρωτόκλητο αυτάδελφο αυτού”. Γιατί είπε την Κωνσταντινούπολη Νέα Ρώμη; Ξέρει κανείς να μας λύσει την απορία;

Leave a Reply