Αποφθέγματα

Χαλεπόν εαυτόν γνώναι
(Είναι δύσκολο να γνωρίσεις τον εαυτό σου)

— Θαλής ο Μιλήσιος

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

Chaupadi, απομονωμένες τις ημέρες της περιόδου

Uttara Saud, 14, during her ?Chaupadi? practice, sits inside the shed where she will spend most of her days and night until her mensuration ends in the hills of Legudsen Village at Achham DistrictChaupadi λέγεται μία αρχαία παράδοση του Ινδουισμού που βρίσκει ακόμα εφαρμογή στα χωριά του δυτικού Νεπάλ. Επίσημα, έχει καταργηθεί από το 2005, αλλά σ’ εκείνα τα χωριά η θρησκευτική παράδοση έχει μεγαλύτερη ισχύ από τον νόμο της πολιτείας.

Τι σημαίνει Chaupadi; Σημαίνει πως κάθε γυναίκα τις ημέρες της περιόδου της είναι μολυσμένη και πρέπει να ζήσει στην εξορία, απομονωμένη από το σπίτι της και την κοινότητα. Όπως η Durga Buda, μία 31χρονη κοπέλα που ζει με τους γονείς της (για να μην λένε κάποιοι ότι μόνο στην Ελλάδα γιοι και κόρες έχουν φτάσει τα 30 και ζούνε ακόμα με την μαμά και τον μπαμπά…) 25-26 μέρες τον μήνα. Τις υπόλοιπες 5 τις περνάει σε μία μικροσκοπική καλύβα από μπαμπού που είναι φτιαγμένη από λάσπη και κοπριά.

Δεν τρώει με την οικογένειά της, δεν πίνει νερό από την ίδια πηγή, δεν αγγίζει τα ζώα και δεν μπαίνει σε σπίτια ή ναούς. Όπως οι περισσότερες γυναίκες σ’ εκείνα τα χωριά, έτσι και η Durga περνάει αυτές τις 5 ημέρες στην πλήρη απομόνωση, στο κρύο και με τον φόβο των άγριων ζώων.

Κι όλα αυτά επειδή χιλιάδες χρόνια πριν κάποιοι θεώρησαν το αίμα της περιόδου ακάθαρτο και τις γυναίκες που το φέρουν εκείνες τις ημέρες μολυσμένες. “Αν αγγίξουμε έναν άνθρωπο ή οποιοδήποτε αντικείμενο στο σπίτι, πιστεύεται ότι τους μολύνουμε”, λέει η ίδια. “Εάν μαγειρέψουμε ή χρησιμοποιήσουμε το νερό των πηγαδιών ή των κοινών δεξαμενών, ο Debti, ο θεός μας θα μας τιμωρήσει. Θα μας κόψει τα χέρια και τα πόδια και θα μας βγάλει τα μάτια. Τα φρούτα θα σαπίσουν, οι αγελάδες δεν θα δίνουν πια γάλα, τα πηγάδια θα ξεραθούν, τα σπίτια μας θα καούν και οι τίγρεις θα μας επιτεθούν την νύχτα”. Γι’ αυτό το παιδί πρέπει να φεύγει νωρίς από το πατρικό…

Καμιά φορά, όμως, ο Debti τις τιμωρεί ακόμα κι αν τα κάνουν όλα σύμφωνα με την παράδοση. Όπως ένα 15χρονο κοριτσάκι, την Sarmila Bhul που την βρήκανε πεθαμένη με την αιτία να παραμένει άγνωστη. Σκληρό το πάθημα/μάθημα για τον πατέρα του κοριτσιού που από τότε απαγόρευσε στην γυναίκα του και στις άλλες κόρες του να τηρούν αυτή την παράδοση.

Γενικά, οι κίνδυνοι για τις γυναίκες τις ημέρες του Chaupadi είναι πολλοί και μεγάλοι. Άλλες πεθαίνουν από υποθερμία ή από ασφυξία, άλλες απάγονται, άλλες βιάζονται (για κάποιους πιστούς κάποια άλλα πράγματα είναι σημαντικότερα φαίνεται…), άλλες δαγκώνονται από φίδια, άλλες καίγονται στην προσπάθειά τους ν’ ανάψουν φωτιά για να ζεσταθούν.

Ωστόσο, παρά όλους αυτούς τους κινδύνους, το 95% των γυναικών σ’ εκείνα τα χωριά ακολουθούν την παράδοση του Chaupadi. Είτε επειδή φοβούνται την τιμωρία του Debti (τι είναι ένα τσίμπημα φιδιού ή μία υποθερμία μπρος στην μήνη του Debti) είτε γιατί εξαναγκάζονται από την οικογένειά τους. Τουλάχιστον, το τελευταίο εξασθενεί αφού πολλοί άνδρες δεν αντιτίθενται και τις αφήνουν να κοιμούνται σε ξεχωριστό δωμάτιο στο σπίτι. Άντε, και σε κάποια εκατοντάδες χρόνια μπορεί να τις αφήνουν να κοιμούνται και στο ίδιο κρεβάτι. Άλλωστε, μόλις στο 2014 μ.Χ. βρισκόμαστε…

Leave a Reply