Αποφθέγματα

Αργός μη ίσθι, μηδ’ αν πλουτής
(Να μη μένεις άεργος ακόμη κι αν πλουτίσεις)

— Πιττακός ο Μυτιληναίος

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

“The Interview”, η συνέντευξη που δεν θα δούμε ποτέ

interviewΣυλλεκτική αξία αποκτά η αφίσα της ταινίας “The Interview” μιας και είναι το μόνο που θα θυμόμαστε από αυτήν. Η ταινία δεν πρόκειται ποτέ να παιχθεί στα σινεμά ή να κυκλοφορήσει σε dvd, όπως ανακοίνωσε επίσημα η Sony. Χάκερς απείλησαν πως αν με οποιοδήποτε τρόπο προβαλλόταν η ταινία, θα υπήρχε τρομοκρατικό χτύπημα ανάλογο με αυτό της 11ης Σεπτεμβρίου. Πολλοί κινηματογράφοι μπροστά σε μία τέτοια απειλή δεν θέλησαν να ρισκάρουν και απέσυραν την ταινία με την Sony ως παραγωγός να αποφασίζει την ολική απόσυρση της ταινίας από κινηματογράφους, dvd και τηλεοπτικά προγράμματα.

Η ταινία είναι κωμωδία και η υπόθεσή της είναι το σχέδιο δολοφονίας του βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Jong-Un από δύο τηλεοπτικές περσόνες. Η Β. Κορέα είχε εδώ και καιρό ζητήσει να μην προβληθεί η ταινία και ήδη έχουν διαρρεύσει πληροφορίες ότι αυτή βρίσκεται από τους χάκερς. CNN, Times, αλλά και άλλα Μ.Μ.Ε. υποστήριξαν ότι η Β. Κορέα κρύβεται πίσω από την ιστορία. Το FBI, όμως, δεν έχει ανακοινώσει κάτι επίσημα και δεν θα το κάνει πριν την ολοκλήρωση της έρευνας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί ακόμα και μέσα στην ημέρα.

Στην συγκεκριμένη ιστορία, το νόμισμα έχει δύο όψεις και είναι και οι δύο άσχημες και κατακριτέες. Από την μία, ο κινηματογράφος είναι Τέχνη και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει και να διατάσσει απόσυρση ταινιών κατά το δοκούν. Το κοινό είναι ο τελικός κριτής κι αυτό είναι που θ’ αγκαλιάσει ή απορρίψει μία ταινία, βιβλίο κ.λ.π. Από την άλλη, επειδή ακριβώς ο κινηματογράφος είναι Τέχνη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο προπαγάνδας. Το Χόλιγουντ έχει μακρύ και βεβαρυμένο ιστορικό στην δεύτερη όψη (π.χ. τα χειροκροτήματα των Ρώσων στον Ρόκι στην Μόσχα) και κάποτε θα βρίσκονταν κάποιος που θ’ αντιδρούσε σε τέτοια χονδροειδέστατη προπαγάνδα. Ας αφήσουν, λοιπόν, δικτάτορες, φασίστες πάσης είδους και προπαγανδιστές τον κινηματογράφο και την Τέχνη ήσυχη να κάνει αυτό που είναι ταγμένη να κάνει. Να ψυχωφελεί και να ψυχαγωγεί.

Leave a Reply