Αποφθέγματα

Ο ισχυρός έχει σκλάβους, ο πλούσιος κόλακες και ο σοφός φίλους

— Ισοκράτης

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

Ο διαστημικός Άρχοντας των Δαχτυλιδιών

J1407bΣτο διάσημο βιβλίο του Τόλκιν, ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών ήταν ένα γοητευτικό δημιούργημα της αχαλίνωτης φαντασίας του Ιρλανδού συγγραφέα. Στο διάστημα, όμως, ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών είναι αληθινός. Πρόκειται για τον πλανήτη J1407b που βρίσκεται (φυσικά) έξω από το ηλιακό μας σύστημα, σε απόσταση μόλις 420 ετών φωτός από την Γη. Ένα τσιγάρο δρόμος δηλαδή…

Είναι δεκάδες φορές μεγαλύτερος από τον Κρόνο και περικυκλωμένος από περισσότερα από 30 δαχτυλίδια. Έχει διάμετρο 120 εκ. χιλιόμετρα και μάζα ίση με εκείνη της Γης. Δημιουργήθηκε από σκόνη και συντρίμμια και δίνει ζωή σ’ έναν μικρό δορυφόρο.

Αυτά είναι τα στοιχεία που έδωσε το ερευνητικό πρόγραμμα SuperWASP που ασχολείται με τέτοια φαινόμενα. Τα εντυπωσιακά και απίστευτα νούμερα του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών αναλύθηκαν από αστρονόμους του αστεροσκοπείου της Γέιδα σε συνεργασία με το αμερικανικό πανεπιστήμιο του Rochester. Το τελευταίο ήταν που πρώτο εντόπισε τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών το 2012 ενώ περιστρεφόταν γύρω από το αστέρι J1407. Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα (τουλάχιστον για τους λάτρεις του Διαστήματος) δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Astrophysical Journal.

“Αυτός ο πλανήτης είναι πολύ πιο μεγάλος από τον Δία ή τον Κρόνο και το δικό του σύστημα δαχτυλιδιών είναι σχεδόν 200 φορές μεγαλύτερο από εκείνο του Κρόνου”, μας λέει ο Eric Mamajek, συντονιστής της ομάδας του Rochester. Από την πλευρά του, ο Matthew Kenworthy που δουλεύει στο αστεροσκοπείο της Γέιδα μας πληροφορεί. “Αν ο Κρόνος είχε δαχτυλίδια όπως αυτά του J1407b, θα μπορούσαμε να τα δούμε την νύχτα με γυμνό μάτι και θα ήταν πολύ μεγαλύτερα από την πανσέληνο”.

Και πώς θα φαινόντουσαν αυτά; Κάπως έτσι:

 

rings

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply