Αποφθέγματα

Κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι δεν ζημιώνει τους άλλους

— Αρζανσόν

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

Το βιβλίο της εβδομάδας – Ο μικρός πρίγκηπας

mikros-prigipasΤίτλος: Ο μικρός πρίγκηπας

Συγγραφέας: Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

Είδος: Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους

Σελίδες: 99

Εκδόσεις: ΠΑΤΑΚΗ

Τιμή: Τιμή εκδότη 8,90€, στο διαδίκτυο μπορείτε να το βρείτε από 4,00€.

Εναλλακτικός τίτλος: Τροφή για σκέψη

Υπόθεση: Ένας πιλότος, που όταν ήταν μικρό παιδί ήθελε να γίνει ζωγράφος, πέφτει με το αεροπλάνο του στην έρημο. Εκεί συναντάει έναν μικρό πρίγκηπα που έχει έρθει στην Γη από τον δικό του μικροσκοπικό πλανήτη. Νωρίτερα, έχει επισκεφθεί άλλους πλανήτες, γνώρισε τους κατοίκους κι ήρθε στην Γη για να μάθει. Διηγείται στον πιλότο τις εμπειρίες από τα ταξίδια του σε άλλους πλανήτες και ρωτάει συνέχεια πράγματα, αλλά δεν απαντάει ποτέ όταν εκείνος του κάνει κάποια ερώτηση. Σταδιακά γίνονται αχώριστοι φίλοι κι αυτό κάνει τον αναπόφευκτο αποχωρισμό ακόμα πιο οδυνηρό.

Μας άρεσε γιατί…: Είναι ένα ευχάριστο παραμύθι για παιδιά και μία διδακτική αλληγορία για τους μεγάλους. Γραμμένο με ΙΔΙΟΦΥΕΣ τρόπο, ο Μικρός Πρίγκηπας μας προτρέπει ν’ αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητες της ζωής μας, αλλά και την ίδια την ζωή. Κάθε μικρός πλανήτης  που ο Μικρός Πρίγκηπας επισκέπτεται δεν είναι παρά ο μικρόκοσμος και ο καθρέπτης του καθενός. Άλλος ματαιόδοξος, άλλος εργασιομανής και σχολαστικός, άλλος εξαρτημένος από την εξουσία. Είναι, όμως, αυτοί οι δρόμοι για την προσωπική ευτυχία μας, αλλά και για ν’ απολαύσουμε το δώρο της ζωής; Μήπως δίνουμε περισσή αξία σε πράγματα και στόχους που δεν τ’ αξίζουν και παραμελούμε έτσι αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά;

Θα μας άρεσε περισσότερο αν…: Ήταν πιο μεγάλο. Δεν είναι μόνο ότι είναι 99 σελίδες, αλλά είναι και αραιογραμμένο και με πολλές φωτογραφίες. Χωρίς υπερβολή, δεν μας πήρε ούτε 2 ώρες να το διαβάσουμε όλο. Θα θέλαμε να έχει κι άλλες σελίδες, χωρίς, ωστόσο, να “κάνει κοιλιά” ή να χάσει έστω και μικρό μέρος από το ιδιοφυές στιλ του.

Βαθμολογία με άριστα το 10: 9,5

 

Εμπνευσμένο από το βιβλίο, δημιουργήθηκε ένα καρτούν στην τηλεόραση με τον τίτλο “Οι περιπέτειες του Μικρού Πρίγκηπα”. Το κανάλι της Βουλής το είχε προβάλλει στο παρελθόν και παρακάτω μπορείτε να πάρετε μία γεύση.

 

Leave a Reply