Αποφθέγματα

Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δε γίνονται και πράγματα που γίνονται και δε λέγονται

— Κωνσταντίνος Καραμανλής

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

Δον Καμίλο – Ένα υπέροχο θεατρικό έργο

don-camilloΟ Δον Καμίλο είναι ένας παπάς που συνομιλεί με τον Χριστό. Αντιπαθεί όσο τίποτε άλλο τους κομμουνιστές κι ως άνθρωπος της Εκκλησίας τα έχει καλά με τους δεξιούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάνει τα στραβά μάτια στις ανομίες τους. Εξίσου κριτικός είναι απέναντι και στην ίδια την Εκκλησία, αλλά αφού κινείται στα χαμηλά στρώματα της ιεραρχίας προσέχει για να έχει.

Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο στην μικρή περιοχή που είναι παπάς ο Δον Καμίλο. Αντίπαλοι είναι ο νυν δεξιός δήμαρχος και ο υποψήφιος κομμουνιστής, άλλοτε συμπολεμιστής του Δον Καμίλο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ενάντια στους Γερμανούς. Ο Δον Καμίλο δεν έχει σε καμία υπόληψη τον νυν δήμαρχο γιατί γνωρίζει όλες τις βρωμιές που έχει κάνει, με τον δεύτερο ήταν κάποτε φίλοι, μία φιλία που χάλασε λόγω κομμουνισμού. Μαζί με τον Καμίλο μένει η λατρεμένη ανιψιά του, την οποία θεωρεί αγνή και αθώα. Εκείνη, όμως, όχι μόνο έχει κρυφή σχέση με τον γιο του υποψήφιου κομμουνιστή, αλλά είναι κι έγκυος.

Ο Δον Καμίλο δεν έχει καμία διάθεση να αναμειχθεί στην προεκλογική περίοδο, αλλά λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Ή μάλλον τους ξενοδόχους. Ο νυν υποψήφιος πηγαίνει στο σπίτι του Δον Καμίλο για να ζητήσει την στήριξή του ώστε να ξανακερδίσει τις εκλογές. Ο υποψήφιος κομμουνιστής δήμαρχος “μυρίζεται” το παρασκηνιακό παιχνίδι και παρακολουθεί άγρυπνος. Η κομμουνίστρια αδερφή του Δον Καμίλο επιστρέφει στην χειρότερη δυνατή στιγμή και ο προϊστάμενος του Δον Καμίλο, ένας Καρδινάλιος τον διατάσσει να κάνει ένα “θαύμα” υπέρ του δεξιού υποψήφιου δημάρχου. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά στον Δον Καμίλο, εμφανίζεται μία άγνωστη θαυμάστρια που έχει βαλθεί να τον κολάσει. Και για πόσο καιρό μπορεί μία σχέση να μείνει κρυφή;

Αυτή είναι η ιστορία του Δον Καμίλο, μιας απίθανης μεταπολεμικής, ιταλικής σάτιρας . Το έργο σατιρίζει τον πολιτικοθρησκευτικό φανατισμό και παρουσιάζει μ’ εύστοχο τρόπο την πραγματικότητα, η οποία παραμένει σε μεγάλο βαθμό ίδια στις μέρες μας, ακριβώς γιατί ο άνθρωπος αδυνατεί ν’ αποβάλλει τον φανατισμό του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η στιγμή που η βουτηγμένη στην φανατίλα μέχρι το μεδούλι κομμουνίστρια αδερφή του Δον Καμίλο φωνάζει και ωρύεται πως δεν αντέχει άλλο τους φανατισμένους δεξιούς. Παράλληλα, το έργο χρωματίζεται με λιγοστές, πλην όμως ευδιάκριτες πινελιές στοχασμού και φιλοσοφίας, όπως, για παράδειγμα, όταν ο Χριστός προτρέπει τον Δον Καμίλο να μην μετράει το πνεύμα με τον πήχη της ύλης.

Ο Δον Καμίλο γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Ιταλία και σύντομα έγινε επιτυχία και στην Ελλάδα. Παίχθηκε στο θέατρο της Δευτέρας με τον αξέχαστο Μίμη Φωτόπουλο να υποδύεται τον Δον Καμίλο σ’ έναν από τους τελευταίους και καλύτερους ρόλους της τεράστιας καριέρας του. Απολαύστε τον παρακάτω.

 

 

 

Leave a Reply