Αποφθέγματα

Είσαι ένας περίλυπος επισκέπτης στη σκοτεινή Γη

— Γκαίτε

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

Το βιβλίο της εβδομάδας – Ο 13ος ΕΠΙΒΑΤΗΣ

13-epivathsΤίτλος: Ο 13ος ΕΠΙΒΑΤΗΣ

Συγγραφέας: Γιάννης Μαρής

Είδος: Αστυνομική λογοτεχνία

Σελίδες: 252

Εκδόσεις: ΑΓΡΑ

Τιμή: Τιμή εκδότη 12,00€, αλλά στο διαδίκτυο μπορείτε να το βρείτε από 8,40€.

Εναλλακτικός τίτλος: Πιάσε με αν μπορείς

Υπόθεση: Συνηθισμένοι άνθρωποι χάνουν την ζωή τους σε παράξενα ατυχήματα. Για την αστυνομία δεν υπάρχει λόγος ν’ ασχοληθεί αφού μπορεί να είναι παράξενα, αλλά δεν παύουν να είναι ατυχήματα. Το μόνο ύποπτο σ’ αυτά τα ατυχήματα είναι η παρουσία ενός ανθρώπου με λευκό κοστούμι. Ο αστυνόμος Μπέκας αν και δεν πιστεύει ότι αξίζει τον κόπο ν’ ασχοληθεί, κάνει μία έρευνα για τον άνθρωπο με το λευκό κοστούμι. Με τίποτα δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μόλις ξεκινούσε η πιο μεγάλη περιπέτεια της καριέρας του. Τα ατυχήματα δεν είναι ατυχήματα, αλλά φόνοι που έχουν γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να φαίνονται σαν ατυχήματα. Κι όταν γίνεται γνωστό πως όλα αυτά τα άσχετα και άγνωστα μεταξύ τους θύματα ήταν κληρονόμοι δίχως ούτε οι ίδιοι να το γνωρίζουν μιας μεγάλης και παράξενης κληρονομιάς από τις Η.Π.Α. τότε είναι φανερό πως πρόκειται για οργανωμένο εγκληματικό σχέδιο. Ποιος είναι, όμως, ο δράστης; Ποιος είναι ο άνθρωπος με το λευκό κοστούμι; Είναι κάποιος από τους εναπομείναντες κληρονόμους που θέλει όλη την κληρονομιά για εκείνον ή είναι κάποιος εκτός του κύκλου που έχει συμφέρον να τους βγάλει όλους από την μέση;

Μας άρεσε γιατί…: Σε κρατάει σε εγρήγορση από την αρχή ως το τέλος. Οι εναλλαγές είναι διαδοχικές και το γράψιμο του Μαρή άψογο. Δεν θες να το αφήσεις από τα χέρια σου μέχρι ν’ αποκαλυφθεί ο ένοχος. Σε βάζει συνέχεια στην πρίζα να σκέφτεσαι ποιος μπορεί να είναι ο άνθρωπος με το λευκό κοστούμι. Και είναι το τέλος που ξεχωρίζει ένα καλό αστυνομικό μυθιστόρημα από ένα αριστούργημα. Και το τέλος του 13ου επιβάτη είναι αριστουργηματικό. Πανέξυπνο και ανατρεπτικό, το τέλειο φινάλε ενός εξαιρετικού αστυνομικού μυθιστορήματος.

Θα ήταν καλύτερο αν…: Ο Μαρής δεν ξεχνούσε στα μισά του βιβλίου τον Ζακυνθηνό, έναν από τους κληρονόμους και εν δυνάμει ενόχους. Ο εφοριακός από τον Πειραιά είναι στην λίστα των κληρονόμων και είναι από αυτούς που έχουν απομείνει ζωντανοί. Ο Μαρής, όμως, τον ξεχνάει στην συνέχεια και δεν ξαναδιαβάζουμε γι’ αυτόν. Μεγάλο φάουλ από τον συγγραφέα που ρίχνει κάπως την αξία του βιβλίου.

Βαθμολογία: 9

Leave a Reply