Αποφθέγματα

Λάθε βιώσας
(Ζήσε απαρατήρητος)

— Επίκουρος

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

Το βιβλίο της εβδομάδας – Η ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών

tsiforosΤίτλος: Η ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών

Συγγραφέας: Νίκος Τσιφόρος

Είδος: Ιστορία

Σελίδες: 368

Εκδόσεις: ΕΡΜΗΣ

Τιμή: Τιμή εκδότη 12,78€, αλλά στο διαδίκτυο μπορείτε να το βρείτε από 8,95€.

Εναλλακτικός τίτλος: Ταξίδι στις Η.Π.Α. με ξεναγό τον Τσιφόρο

Υπόθεση: Πρώτη δύναμη στον κόσμο εδώ και δεκαετίες, οι Η.Π.Α. επηρεάζουν, αποφασίζουν, καθορίζουν, καθοδηγούν τις τύχες άλλων χωρών, ακόμα και του ίδιου του κόσμου. Κι όχι μόνο σε πολιτικό ή στρατιωτικό επίπεδο. Ακόμα και σε τεχνολογικό, πολιτιστικό, καθημερινό (τρόπο ζωής). Για κάποιους συμπαθητική για κάποιους αντιπαθητική, αναμφίβολα, όμως, μία χώρα σημείο αναφοράς της εποχής μας. Δεν ήταν, όμως, πάντα έτσι. Πώς έφτασε μέσα σε περίπου 500 χρόνια από μία πρωτόγονη περιοχή να εξελιχθεί στην πιο ισχυρή χώρα του κόσμου; Αυτό το ταξίδι στον χρόνο και τις Η.Π.Α. κάνουμε σε αυτό το βιβλίο με τον καλύτερο ξεναγό. Τον μοναδικό και λατρεμένο Νίκο Τσιφόρο, ο οποίος ξεκινώντας από τον Χριστόφορο Κολόμβο μας παίρνει από το χέρι και μας δείχνει τον Πόλεμο Ανεξαρτησίας με τους Άγγλους, τον Εμφύλιο Πόλεμο, την δολοφονία του Λίνκολν, τον ξεριζωμό των Ινδιάνων, την Κου Κλουξ Κλαν, την τεχνολογική και επιστημονική έκρηξη, τους γκάνγκστερς, το Χόλιγουντ, την καταλυτική συμμετοχή στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μας άρεσε γιατί…: Μαθαίνουμε την Ιστορία των Η.Π.Α. από τον αγαπημένο μας συγγραφέα. Ο Νίκος Τσιφόρος έχει τον ιδιαίτερο τρόπο του να μην κάνει την ανάγνωση της Ιστορίας βαρετή, αλλά “δροσερή” και “χρωματιστή”. Έχει το χάρισμα (μεταξύ πολλών άλλων) να γράφει συμπυκνωμένα και να μην πλατειάζει οπότε δεν κουράζει καθόλου. Επικεντρώνεται στα ουσιαστικά και σε γεμίζει γνώσεις. Όχι γνώσεις παπαγαλίας, αλλά γνώσεις για να σκεφτείς, να προβληματιστείς, ν’ ακονίσεις την κρίση και την αντίληψή σου. Γιατί Ιστορία δεν σημαίνει να ξέρω πολλά, αλλά να έχω την δική μου άποψη. Και πάνω σε αυτό το μοτίβο “ζωγραφίζει” η πένα του Τσιφόρου.

Θα ήταν καλύτερο αν…: Ο Τσιφόρος είχε την συνηθισμένη γραφή του. Σε αυτό το βιβλίο οι σπαρταριστοί, φανταστικοί διάλογοι που συναντούμε σε άλλα βιβλία του είναι ελάχιστοι και μας λείπουν. Γενικά, σε αυτό το βιβλίο έχει υιοθετήσει ένα πιο σοβαρό ύφος και θα θέλαμε να είναι όπως οι “Σταυροφορίες”, το “Εμείς και οι Φράγκοι”, η “Ελληνική Μυθολογία”.

Βαθμολογία: 9

Leave a Reply