Αποφθέγματα

Τας λεωφόρους μη βαδίζειν
(Μην ακολουθείτε τους δρόμους των πολλών)

— Πυθαγόρας

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

James Harrison, ο άνθρωπος που έσωσε πάνω από 2 εκ. αγέννητα μωρά

harrisonΤον λένε James Harrison, αλλά είναι πιο γνωστός σαν ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι. Ο λόγος; Το αίμα του με το σπανιότατο αντίσωμα έχει σώσει πάνω από 2 εκ. αγέννητα μωρά από την ασθένεια RH. Η RH είναι μία ασθένεια που αν η εγκυμονούσα έχει ρέζους αρνητικό και το μωρό στην κοιλιά έχει ρέζους θετικό, το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας επιτίθεται στα κύτταρα του εμβρύου με αποτέλεσμα στη χειρότερη περίπτωση την αποβολή. Ας πάρουμε, όμως, την ιστορία από την αρχή.

Ήταν το 1950 όταν ο 14χρονος τότε James Harrison υπεβλήθη σε μία λεπτή χειρουργική επέμβαση στην οποία του χορηγήθηκαν 13 λίτρα αίματος. Μετά την εγχείρηση παρέμεινε για 3 μήνες στο νοσοκομείο ξέροντας ότι το αίμα του είχε σώσει την ζωή. Γι’ αυτό και όταν έκλεισε τα 18 και είχε το δικαίωμα θέλησε να γίνει εθελοντής αιμοδότης. Ο Harrison ξεκίνησε να δωρίζει αίμα το 1954 και σύντομα οι γιατροί ανακάλυψαν ότι στο αίμα του υπήρχε ένα σπάνιο αντίσωμα που γιάτρευε την ασθένεια RH. Τόσο σπάνιο που η ζωή του ασφαλίστηκε για 1 εκ. δολάρια, ποσό αστρονομικό για την εποχή.

Ξέροντας πια ότι το αίμα του σώζει τις ζωές αγέννητων μωρών, ο Harrison άρχισε να το δωρίζει μέχρι να… στεγνώσει. Το 2011 έφτασε τις 1.000 δωρεές και υπολογίζεται ότι το αίμα του έσωσε 2.4 εκ. αγέννητα μωράκια. Ένας Άγιος σωστός!

Η ειρωνεία στην όλη ιστορία είναι πως ο Harrison φοβάται τις βελόνες. Όπως ο ίδιος είπε στο CNN που του έκανε αφιέρωμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη στις 14 Ιουνίου σε καμιά από τις 1.000 φορές δεν κοίταξε την βελόνα. Κοίταζε ή το ταβάνι ή την νοσοκόμα, αλλά ποτέ την βελόνα.

 

Leave a Reply