Αποφθέγματα

Είσαι ένας περίλυπος επισκέπτης στη σκοτεινή Γη

— Γκαίτε

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

Το βιβλίο της εβδομάδας – Η Πάπισσα Ιωάννα

papissa-ioannaΤίτλος: Η Πάπισσα Ιωάννα

Συγγραφέας: Εμμανουήλ Pοΐδης

Είδος: Ιστορικό/ Ιστορικό Μυθιστόρημα

Σελίδες: 293

Εκδόσεις: Λιβάνη

Τιμή: Τιμή εκδότη 15,28€, αλλά στο ίντερνετ μπορείτε να το βρείτε σε πολύ πιο χαμηλή τιμή. Για παράδειγμα, το αγοράσαμε σε προσφορά με μόλις 1,90€, ενώ με μία γρήγορη αναζήτηση σήμερα στο ίντερνετ το βρήκαμε στα 2,99€.

Εναλλακτικός τίτλος: Μάντεψε τι κάνω τα βράδια

Υπόθεση: Ο Εμμανουήλ Ροΐδης μας αφηγείται την αμφιλεγόμενη ιστορία της Πάπισσας Ιωάννας. Μιας αγγλίδας που γεννήθηκε στην βόρεια Γερμανία το 818 μ.Χ.  (ο πατέρας της ήταν ιερέας και στάλθηκε με την σύζυγό του στην Γερμανία για να εκχριστιανίσει τους ειδωλολάτρες Γερμανούς) και πέρασε εκεί τα παιδικά της χρόνια. Αρχικά σε γυναικείο μοναστήρι και στην συνέχεια σε αντρικό ως Ιωάννης πια για να βρίσκεται μαζί με τον αγαπημένο της Φρουμέντιο. Ένας ευνούχος, όμως, έμαθε το μυστικό τους και το ζευγάρι αναγκάστηκε να φύγει από το μοναστήρι. Μετά από πολλές κακουχίες στην Γερμανία, πέρασε στην Ελβετία και σύντομα στην Γαλλία. Κι από κει, όμως, αναγκάστηκαν να φύγουν καθώς στο γυναικείο μοναστήρι όπου είχαν καταφύγει, η Ιωάννα ζήλευε τα πάρε-δώσε του Φρουμέντιου με τις άλλες καλόγριες.

Επόμενος σταθμός του αεικίνητου ζευγαριού η Αθήνα. Ο πατέρας της Ιωάννας είχε ελληνική καταγωγή και εκείνη επιθυμούσε να γίνει η Αθήνα η… Ιθάκη τους μετά από τόσες πολλές περιπλανήσεις. Εκεί ήρθε σε επαφή με τον ορθόδοξο χριστιανισμό, αλλά και με την αρχαία ελληνική πραγματεία. Οι βυζαντινοί παπάδες έχοντας αλλεργία σε Πλάτωνα, Αριστοτέλη και σία είδαν στην φιλομαθή Ιωάννα έναν ωραίο τρόπο να ξεφορτωθούν τα βιβλία των αρχαίων Ελλήνων. Εκείνη τα διάβαζε και άρχισε να μορφώνεται και ν’ ανοίγει το μυαλό της. Η σοφία, η ευρυμάθεια και η εξυπνάδα της την έκαναν σύντομα γνωστή σε όλη την πόλη. Ιερείς, αξιωματούχοι και απλός κόσμος πέρναγαν από το σπίτι της για να γίνουν κοινωνοί της σοφίας της. Κάποιοι, πάντως, κι αφού είχαν μάθει το μυστικό της πήγαιναν για να γίνουν κοινωνοί και άλλων πραγμάτων καθώς μετά το μυαλό, η Ιωάννα άρχισε ν’ ανοίγει και άλλα μέρη του σώματος. Μαζί με την σοφία και την εξυπνάδα της, όμως, αναπτύχθηκε και μία τεράστια ματαιοδοξία. Ύστερα από 8 χρόνια, οι απαιτήσεις και τα θέλω της Ιωάννας ασφυκτιούσαν στην βυζαντινή και φτωχική Αθήνα. Παράτησε τον φουκαρά και κερατά Φρουμέντιο, ο οποίος την αγαπούσε παράφορα και λίγο έλειψε να πνιγεί στην προσπάθειά του να την προλάβει στην βάρκα που την ανέβαζε στο πλοίο για την Ρώμη.

Δεν την πρόλαβε, όμως, κι εκείνη έφυγε για Ρώμη. Κι εκεί η εξυπνάδα, η σοφία και οι γνώσεις της την έκαναν γνωστή στην πόλη και σύντομα ο Πάπας την κάλεσε κοντά του. Μετά από λίγο καιρό ο Πάπας πέθανε (δεν είναι σαν τους δικούς μας που εκοιμούνται…) και η ματαιόδοξη Ιωάννα που είχε στο μεταξύ δημιουργήσει την δική της ακολουθία στην παπική αυλή κατάφερε να γίνει ο επόμενος Πάπας. Ως Ιωάννης φυσικά. Την πραγματική ταυτότητά της την ήξερε μόνο ο καψοΦρουμέντιος και κάμποσοι ακόμα τυχεροί. Αλλά όλοι αυτοί ήταν στην Αθήνα. Σύντομα, όμως, την έμαθε και ο ανιψιός του προηγούμενου Πάπα και γραμματέας της Ιωάννας Φλώρος που δεν δικαιολόγησε καθόλου το όνομά του. Η Ιωάννα ήταν στην Ρώμη ήδη δύο χρόνια και όλες οι μηχανορραφίες και πλεκτάνες που είχε στήσει για ν’ ανέβει στον παπικό θρόνο την είχαν αποτραβήξει από τις υλικές απολαύσεις. Έπρεπε, άλλωστε, να είναι προσεκτική για να μην μαθευτεί κάτι και πάνε όλα χαμένα. Όταν όμως, κατάφερε τον μεγάλο στόχο, τότε η γυναικεία φύση ξύπνησε καμπανάκι. Και ο Φλώρος ήταν ο τυχερός που του ανέθεσε να το χτυπάει κάθε λίγο και λιγάκι. Η τύχη της, όμως, κάπου εκεί τελείωσε καθώς έμεινε έγκυος. Το μυστικό μετά από μερικούς μήνες ήταν αδύνατον πια να μείνει κρυφό και σύντομα είχαμε την αποκάλυψη της Ιωάννας. Και το άδοξο τέλος της που ήρθε χάρη στην αδυναμία της να ελέγξει τις ορέξεις της. Τς, τς, κοτζάμ Πάπας…

Αυτή είναι η ιστορίας της Ιωάννας που όπως είπαμε στην αρχή είναι αμφιλεγόμενη. Ο Ροΐδης ισχυρίζεται ότι έκανε μεγάλη έρευνα και συμβουλεύτηκε πολλούς χρονογράφους του Μεσαίωνα. Στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου, όμως, διαβάζουμε ότι ο Ροΐδης δεν έκανε παρά αντιγραφή ενός και μόνου βιβλίου. Εξάλλου, η παπική Εκκλησία αρνείται την ιστορία και λογικό είναι να έχει σβήσει όσα περισσότερα στοιχεία υπάρχουν αν είναι πράγματι αληθινή. Έτσι, δεν μπορεί να γίνει διασταύρωση αν είναι πραγματική ή φανταστική. Εναπόκειται στην κρίση, την πίστη ή την επιθυμία του καθενός.

Μας άρεσε γιατί…: Είτε αληθινή είτε φανταστική είναι μία πολύ ωραία ιστορία, την οποία κάνει ακόμα πιο ωραία η ασύγκριτη πένα του Ροΐδη. Οι περιπέτειες ενός νεαρού ζευγαριού που συστήνεται στον κόσμο ως Φρουμέντιος και Ιωάννης μέχρι τον χωρισμό τους στην Αθήνα και το ταξίδι της Ιωάννας προς τον παπικό θρόνο. Κι όλα αυτά με την ποτισμένη στο μελανοδοχείο της λεπτής ειρωνείας, της περιγραφικότητας και της λυρικότητας πένα του Ροΐδη. Το γράψιμο του είναι απολαυστικό και κάνει την ανάγνωση του βιβλίου ευχάριστη, διασκεδαστική και ανάλαφρη.

Θα ήταν καλύτερο αν…: Δεν είχε τόσες πολλές παραπομπές. Από ένα σημείο και μετά δεν έχει νόημα να τις ακολουθείς αφού είναι τόσες πολλές που χάνεις την ιστορία. Για να καταλάβετε, οι σελίδες της ιστορίας καθαυτής είναι 171 σελίδες και οι παραπομπές 85. Γι’ αυτό συνολικά το βιβλίο φτάνει στις 293 σελίδες ενώ η ιστορία μόνο είναι 171. Επίσης, θα μας άρεσε περισσότερο αν ο Ροΐδης δεν άνοιγε τόσες μεγάλες και αχρείαστες παρενθέσεις. Στην προσπάθειά του να γίνει λυρικός και περιγραφικός πολλές φορές πλατειάζει και ξεχνιέται. Μπορεί να περιγράφει, για παράδειγμα, πως τ’ άλογα της άμαξας που μετέφερε την Ιωάννα έτρεχαν σαν αυτά κάποιου ήρωα της ελληνικής μυθολογίας. Ωραία μέχρι εκεί, αλλά μετά δεν χρειάζεται να μάθουμε και την ιστορία του ήρωα της μυθολογίας. Επαναλαμβανόμενο το φαινόμενο στο βιβλίο που μοιραία από ένα σημείο και μετά γίνεται κουραστικό.

Βαθμολογία: 9

Leave a Reply