Αποφθέγματα

Δεν κάνουν οι καλές πράξεις έναν άνθρωπο καλό, αλλά ένας καλός άνθρωπος κάνει καλές πράξεις

— Μαρτίνος Λούθηρος

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

Τσιν Τσιν, μερακλώνουν οι Κινέζοι

Τρία πράγματα λέγεται ότι ευλόγησε ο Θεός. Τον οίνο, το vino και το κρασί. Μπορεί οι Κινέζοι να πιστεύουν σε άλλο Θεό (ή να τον ονοματίζουν αλλιώς), αλλά αποδεικνύονται μεγάλοι οπαδοί του κρασιού. Για τους νέους στην Κίνα, τείνει να γίνει το αγαπημένο ποτό τους και η εισαγωγή του κρασιού στη χώρα έχει αυξηθεί ραγδαία. Η Κίνα δεν παράγει αρκετό κρασί και αναγκάζεται να εισάγει για να καλύψει τις ανάγκες της. Πρώτη χώρα είναι η Γαλλία, δεύτερη η Ισπανία, τρίτη η Αυστραλία, τέταρτη η Χιλή και την πεντάδα κλείνει η Ιταλία. Τρεις από τις πέντε χώρες, δηλαδή, είναι από την Ευρώπη, που φημίζεται για την παραγωγή κρασιού και η Κίνα την προτιμάει. Δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά στη λίστα των χωρών που παράγουν κρασί (ναι, σε κάποια πράγματα είμαστε καλοί), μήπως θα έπρεπε οι οινοπαραγωγοί και η οινοπαραγωγή ν’ αυξηθούν και να εξάγουμε κρασί στην Κίνα, ειδικά τώρα με τα οικονομικά χάλια που έχουμε;

Στο πρώτο εξάμηνο του 2012, η Κίνα εισήγαγε πάνω από 200 εκ. λίτρα κρασιού από την Ευρώπη (αύξηση 12% συγκριτικά με το 2011) πληρώνοντας πάνω από 1,1 δις δολλάρια (+24,1% σε σχέση με πέρσι). Μεταξύ 2006 και 2010, η εισαγωγή κρασιού αυξήθηκε από 114 εκ. λίτρα στα 283 εκ. λίτρα. Τα εισαγόμενα κρασιά καλύπτουν το 25% της αγοράς στην Κίνα, η οποία έχει περάσει στην 1η θέση των χωρών της Ασίας στην κατανάλωση κρασιού αφήνοντας 2η την Ιαπωνία, ενώ Ιταλοί ειδικοί εκτιμούν ότι σύντομα θα βρεθεί στην 1η θέση παγκοσμίως.

Τα νούμερα είναι τεράστια και η Ελλάδα θα μπορούσε να εξάγει κρασί στην Κίνα με μεγάλο κέρδος, αλλά με την οργάνωση που υπάρχει εδώ… ας πάει το παλιάμπελο.

Leave a Reply