Αποφθέγματα

Οι Δον Κιχώτες παν μπροστά κι οι Σάντσοι ακολουθάνε

— Κώστας Ουράνης

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

2000 ή μήπως πολύ περισσότεροι;

Oι ΗΠΑ επιχειρούν στο Αφγανιστάν από τον Οκτώβριο του 2001. Ένας λιγότερος είναι πλέον ο αριθμός των νεκρών που θρηνούν από την εμπλοκή των στρατιωτικών τους δυνάμεων στην περιοχή.

Τελευταίο θύμα από πλευράς Αμερικανών ένα μέλος παροχής υπηρεσιών, το οποίο έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια επίθεσης Αφγανών δυνάμεων. Αν και επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί το όνομά του άπαντες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για Αμερικανό πολίτη.

Το θλιβερό ρόλο της καταμέτρησης των Αμερικανών που χάνονται έχει αναλάβει το Associated Press. Αναφέρεται όμως μόνο σ’αυτούς που σκοτώθηκαν από ένοπλες δυνάμεις μέσα στα εδάφη του Αφγανιστάν από τις 07/10/2001 ως και σήμερα.

Σε δημοσίευμα τους-την 21η Αυγούστου-οι New York Times ανέφεραν ότι οι πρώτοι 1000 Αμερικανοί στρατιώτες χάθηκαν ως το 2010. Από τότε που ο Μπαράκ Ομπάμα πήρε την απόφαση να στείλει άλλα 33.000 άτομα στον πόλεμο του Αφγανιστάν οι ανθρώπινες απώλειες διπλασιάστηκαν.

Στον πόλεμο του Ιράκ οι ΗΠΑ θρήνησαν 4.480 άτομα μέσα σε διάστημα 8 χρόνων. Ο αρχικός τους σχεδιασμός είναι να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν το 2014. Επειδή το είπε όμως ο Ομπάμα δεν πάει να πει ότι θα γίνει.

Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι από το 2001 μέχρι σήμερα έχουν χαθεί πάνω από 100.000 ζωές στον πόλεμο του Αφγανιστάν. Συμπεριλαμβάνονται τόσο στρατιώτες άλλων χωρών, όσο και απλοί πολίτες.

Leave a Reply