Αποφθέγματα

Έτσι είναι αν έτσι νομίζεις

— Λουίτζι Πιραντέλο

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

Διψούν για γνώση, τους “κέρασαν” πιπέρι και το πλήρωσαν

Πόσες φορές δεν έχουμε αποδοκιμάσει τον ψεκασμό των πολιτών με χημικά σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που γίνονται στη χώρα μας; Στις ΗΠΑ οι δυνάμεις ασφαλείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια υπερέβησαν τα εσκαμμένα και θα το πληρώσουν ακριβά.

Μιλάμε βέβαια για τους διοικούντες το Πανεπιστήμιο, που καλούνται πλέον να πληρώσουν το ποσό των 30.000 δολαρίων σε κάθε άτομο, το οποίο ψεκάστηκε με σπρέι πιπεριού, κατά τη διάρκεια μίας ειρηνικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο περιβάλλοντα χώρο αυτού.

Ένα βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα εξέθεσε ανεπανόρθωτα τη διοίκηση του Πανεπιστημίου. Σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση αποφασίστηκε να πληρωθεί το ποσό της αποζημίωσης, αφού πρώτα δώσει την έγκριση το ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Πολλοί ήταν οι μαθητές που ανέφεραν ότι εκτός του ψεκασμού έπεσαν και θύματα βιαίας συμπεριφοράς. Ανέφεραν ότι η τιμωρία του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια θα νουθετήσει και άλλα ιδρύματα των ΗΠΑ, ώστε να μην αντιμετωπίζουν βίαια συγκεντρώσεις φοιτητών και αποφοίτων τους.

Η «ιδιωτικοποίηση» του πανεπιστημίου και το αυξημένο κόστος των διδάκτρων ανάγκασαν τους φοιτητές στην Καλιφόρνια να διαδηλώσουν ειρηνικά. Πριν από λίγο καιρό οι φοιτητές του Καναδά είχαν ξεσηκωθεί για τον ίδιο λόγο. Κάποιοι θέλουν να κάνουν την παιδεία αγαθό για λίγους.

Στη χώρα μας η πρώην Υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου προσπάθησε να μετατρέψει το Πανεπιστήμιο σε αγαθό που θα το απολαμβάνουν μόνο οι έχοντες. Δεν τα κατάφερε αρχικά, ωστόσο ο νεοφιλελεύθερος κόσμος δεν χάνει την ευκαιρία να προωθεί το θέμα.

Leave a Reply