Αποφθέγματα

Των πονηρών αι χάριτες φοβεραί εισίν

— Αίσωπος

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

“Θα πεινάσει κόσμος αν δεν ψηφιστούν τα μέτρα”

Τα επίθετα που έχουμε, πολλές φορές προέρχονται από την ιδιότητα κάποιου προγόνου μας ή ενός γνωρίσματος που είχε. Για να γίνουμε πιο κατανοητοί, τον λένε τον άλλον π.χ. Παπουτσή. Κάποιος πρόγονός του κάποτε εξασκούσε το επάγγελμα του παπουτσή. Τον φώναζαν παπουτσή, παπουτσή, ε, κάποια στιγμή έγινε Παπουτσής. Κάποιον άλλον, μπορεί να τον λένε Κουτσοθόδωρο. Κι αυτός αν ψάξει τις γενεαλογικές ρίζες του, θα βρει ότι κάποτε υπήρχε ένας πρόγονος, προφανώς Θόδωρος και προφανώς κουτσός. Τον φωνάζανε (είτε για πικάρισμα είτε για να τον ξεχωρίζουν από κάποιον άλλον) Κουτσοθόδωρο, Κουτσοθόδωρο και από την πολλή χρήση έγινε επίθετο.

Μετά από αυτή τη γενική εισαγωγή, πάμε στην είδηση, μη χάνουμε άλλο χρόνο άδικα. Ο κύριος Στουρνάρας, λοιπόν, δήλωσε σήμερα γεμάτος τρόμος ότι αν δεν ψηφιστούν τα νέα μέτρα, μας περιμένει πείνα, θα πεινάσουμε. Ξεχάστε τις πολυτέλειες που έχουμε συνηθίσει και ζούμε μέχρι σήμερα. Αν δεν ψηφιστούν τα νέα μέτρα, μας περιμένει πείνα. Βάλτε το καλά στο μυαλό σας, θα πεινάσουμε. Ξεχάστε λούσα και καλοπέραση. Νέα Κατοχή μας περιμένει αν δεν ψηφιστούν τα νέα μέτρα. Θα περιμένουμε τον Ερυθρό Σταυρό να στέλνει σα μάννα εξ ουρανού κιβώτια με τρόφιμα και θα σκοτωνόμαστε μεταξύ μας ποιος θα πρωτοπάρει τις κούτες με τα μακαρόνια και τα γάλατα.

Για να μιλήσουμε και λίγο σοβαρά, σε τι γυάλα ζούνε όλοι αυτοί τελικά; Δεν έχουν καμία επίγνωση σε ποια κοινωνία ζούνε και πού την έχουνε οδηγήσει; Οι 3.000 + που έχουν αυτοκτονήσει, γιατί έχουν αυτοκτονήσει; Επειδή ένιωσαν κορεσμένοι έχοντας ζήσει τα πάντα ή από την πείνα και την εξαθλίωση που τους είχαν ρίξει οι πολιτικοί μας; Τα εκατομμύρια ανέργων που έχετε δημιουργήσει εσείς και οι προηγούμενοί σας, τι λέτε κύριε Στουρνάρα; Πεινάνε ή περνάνε μπέικα; Οι συνταξιούχοι που ζούνε με μισθούς της πείνας; Γιατί άραγε έχουν ονομαστεί έτσι, κύριε Στουρνάρα; Τα παιδάκια που λιποθυμάνε στις τάξεις, γιατί λιποθυμάνε κύριε Στουρνάρα; Από την… πολυφαγία;

Η αναισθησία των πολιτικών μας δεν έχει όρια. Προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν με καταστάσεις που ήδη βιώνουμε λες και δεν ξέρουν τι συμβαίνει. Αλλά, από την άλλη, γιατί να μην το κάνουν; Αφού πήραν το μήνυμα από τους Έλληνες τον Ιούνιο ότι ο φόβος έχει φωλιάσει για τα καλά στις καρδιές τους, ας μας τρομοκρατήσουν κι άλλο. Είμαστε βρεγμένοι, μας φοβερίζουν με βροχή κι εμείς φοβόμαστε. Βρίσκουν και τα κάνουν. Αυτή είναι η αλήθεια, είτε μας αρέσει είτε όχι.

Leave a Reply