Αποφθέγματα

Οι άνθρωποι ονομάζουν πείρα τα λάθη τους

— Όσκαρ Ουάιλντ

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

Tο κόστος της “επανεκπαίδευσης” του Φράνκο

Ο δικτάτορας Φράνκο είχε αντιμετωπίσει με σκληρό τρόπο τα άτομα με ιδιαίτερες σεξουαλικές προτιμήσεις, όταν ήταν ο απόλυτος άρχων της Ισπανίας. Μήπως όμως ήρθε η ώρα των αποζημιώσεων για όσους μπήκαν στο πρόγραμμα της… επανεκπαίδευσης;

Μία 55χρονη γυναίκα έγινε η πρώτη λεσβία που αποφάσισε να διεκδικήσει αποζημίωση για την ψυχική οδύνη που υπέστη. Φυλακίστηκε το 1974 γιατί αποτελούσε «δημόσιο κίνδυνο», σύμφωνα με το νόμο του Φράνκο. Προ ημερών υπέβαλε την έκθεση που θα της επιτρέψει να διεκδικήσει αποζημίωση.

Μέχρι στιγμής καμία ομοφυλόφιλη γυναίκα δεν είχε διεκδικήσει αποζημίωση, κάτι που αντιθέτως είχαν πράξει ομοφυλόφιλοι άντρες, ακόμα και τρανσέξουαλ. Άπαντες και άπασες πέρασαν δύσκολα χρόνια, αφού ακόμα και τέσσερα χρόνια μετά το θάνατό του (1974) η «επανεκπαίδευση» που είχε επιβάλλει ο Φράνκο δεν είχε σταματήσει.

Ο δικτάτορας της Ισπανίας όχι μόνο χαρακτήρισε αυτούς τους ανθρώπους «δημόσιο κίνδυνο», αλλά τους ανάγκασε να περάσουν μεγάλο χρονικό διάστημα της ζωής τους έγκλειστοι σε φυλακές ή ακόμα και ιδρύματα για άτομα με ψυχικά νοσήματα.

Οι πρώην κοινωνικά έγκλειστοι έχουν ιδρύσει ένα σύνδεσμο, στον οποίο πρόεδρος είναι ο Άντονι Ρουίθ. Ο ίδιος φυλακίστηκε για 4 μήνες εν έτει 1976. Προσέφυγε στα δικαστήρια και κέρδισε αποζημίωση 4.000 ευρώ.

Leave a Reply