Αποφθέγματα

Η μεγαλοπρέπεια είναι ο μανδύας της ασχήμιας

— Νίτσε

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

2. “Μάντεψε ποιον έχουμε καλεσμένο για δείπνο απόψε”

Πιστεύεις ότι δεν είσαι ρατσιστής; Είσαι σίγουρος; Μήπως είσαι μόνο λόγια και θεωρία; Μήπως στην πράξη όλοι κρύβουμε έναν μικρό ρατσιστή, ενώ το παίζουμε ανθρωπιστές και ιδεολόγοι; Σήμερα που οι φυλετικές διακρίσεις στην Ελλάδα είναι τόσο επίκαιρο θέμα σας παρουσιάζω ετούτη εδώ την σπάνιας σεναριακής ευρηματικότητας ταινία από την ρομαντική εποχή του Αμερικάνικου σινεμά τότε που γύριζε ακόμη αξιόλογες ταινίες.

Ευκαιρία για προβληματισμό και συζήτηση. Τι γίνεται και πόσο ανοιχτόμυαλοι είμαστε όταν ένα “πρόβλημα” παύει να είναι θεωρητικό και αγγίζει το δικό μας νοικοκυριό;. Διακριτική, ανθρώπινη και πολύ ευαίσθητη προσέγγιση του θέματος των φυλετικών διακρίσεων σε αυτήν την κορυφαία ταινία.

Ρεσιτάλ ερμηνείας από τον Τρέισι Σπένσερ που κατά την γνώνη μου για την ερμηνεία του και την ανθρώπινη διάσταση που έδωσε στον ρόλο του πατέρα με τον πιο κωμικό τρόπο, άξιζε και Όσκαρ (ήταν υποψήφιος βέβαια, και μάλιστα λίγους μήνες μετά τον θάνατό του). Συνεπικουρείται από την Κάθριν Χέπμπορν (που πήρε Όσκαρ για την συγκεκριμένη ερμηνεία) πολύ καλή εξίσου στον ρόλο της μητέρας αλλά και τον Σίντνεϊ Πουατιέ τον πρώτο έγχρωμο ηθοποιό στην ιστορία του Χόλυγουντ που βραβεύθηκε  με Όσκαρ (το 1963), αλλά όχι για την συγκεκριμένη ταινία.

 

Απολαυστική. Σας την χαρίζω αλλά δυστυχώς χωρίς υποτίτλους. Παρόλα αυτά η γλώσσα είναι απλή και δεν θα δυσκολευτείτε να παρακολουθήσετε την πλοκή.

 

Leave a Reply