Αποφθέγματα

Η σωτηρία του λαού είναι ο υπέρτατος νόμος

— Κικέρων

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

Η απειλή και το “όχι” της Θάτσερ

To γνωρίζατε ότι ο πόλεμος των νήσων Φόκλαντς λίγο έλειψε να αλλάξει τη δομή του Μουντιάλ του 1982; Επίσημα έγγραφα που ήρθαν στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν  επιθυμία των Βρετανών να μποϊκοτάρουν τη διοργάνωση, κάτι το οποίο τελικά δεν έγινε.

Ο τότε Υπουργός Αθλητισμού Νιλ ΜακΦάρλαν είχε ζητήσει από την πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ να αποσύρει τη συμμετοχή της Αγγλίας, της Ισπανίας και της  Βόρειας Ιρλανδίας από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014.

Η προσπάθεια των Αργεντινών να καταλάβουν τα νησιά Φόκλαντς είχε εξοργίσει πολύ κόσμο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η πρόταση του Υπουργού Αθλητισμού βρήκε μερικούς υποστηρικτές, αλλά όχι και τη «Σιδηρά Κυρία» της πολιτικής. Η Θάτσερ υποστήριζε πως αν απέσυρε τις βρετανικές ομάδες από τη διοργάνωση θα έδινε…πάτημα στους Αργεντίνους να κάνουν τη δική τους προπαγάνδα.

Από πλευράς FIFA δεν ασκήθηκε πίεση στην Αργεντινή να αποσυρθεί από τη διοργάνωση και έτσι οι Βρετανοί αποφάσισαν ότι θα πάρουν την εκδίκησή τους εντός γηπέδου. Έχασαν όμως την ευκαιρία, αφού κανείς από τους τρεις (Αγγλία, Σκωτία, Β. Ιρλανδία) δεν συναντήθηκε με την «μπιανκοσελέστε».

Η διοργάνωση έγινε τον Ιούνιο. Δύο μήνες μετά άρθηκαν οι περιορισμοί στις αθλητικές αναμετρήσεις μεταξύ των Αργεντινών και των Βρετανών. Πολύ κακό για το τίποτα δηλαδή.

Leave a Reply