Αποφθέγματα

Ο καπιταλισμός είναι άνιση κατανομή του πλούτου, ενώ ο σοσιαλισμός ίση κατανομή της δυστυχίας

— Ουίνστον Τσώρτσιλ

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

“Φιμώνει” τις ελεύθερες διαδικτυακές “φωνές” η Kίνα

Σε άλλη μία απόφαση, για να αυξήσει τον έλεγχό της στους χρήστες του ίντερνετ προέβη, η κυβέρνηση της Κίνας. Οι νέοι κανόνες που θα ισχύσουν άμεσα αναφέρουν ότι όποιος επιθυμεί να δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο θα πρέπει να δίνει τα κανονικά του στοιχεία και όχι ψευδώνυμα.

Το κυβερνών κόμμα «People’s Daily» επλήγη από σχόλια που έγιναν και αφορούσαν καταχρήσεις που αφορούσαν τα στελέχη του. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που αποφασίστηκε ο αυστηρότερος έλεγχος των χρηστών του διαδικτύου, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται από κυβερνητικά πρόσωπα, ότι η απόφαση αφορά τα αρνητικά σχόλια που δημοσιεύτηκαν.

Επίσημα γίνεται λόγος για φήμες που κυκλοφορούν μέσω του ίντερνετ και προκαλούν αναστάτωση στο λαό. Μία εξ’ αυτών έκανε λόγο για έκρηξη σε ένα χημικό εργοστάσιο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, στην προσπάθειά τους να φύγουν από την περιοχή.

Μέχρι πρόσφατα οι Κινέζοι είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν ελεύθερα την άποψή τους μέσω μερικών blog. Με αναρτήσεις τους σ’ αυτά μπορούσαν να κριτικάρουν ελεύθερα την κυβέρνηση και τα πεπραγμένα της και παράλληλα να καταγγείλουν αξιωματούχους της, αφού τα ΜΜΕ ελέγχονται από το κράτος και δεν δίνουν λόγο στον πολίτη.

Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις οι Κινέζοι θα ελέγχονται σε όλες τις δραστηριότητες που έχουν σχέση με την τεχνολογία. Ακόμα και όταν κάνουν αιτήσεις για τηλεφωνικές γραμμές (κινητές και σταθερές) οφείλουν να δίνουν τα κανονικά τους στοιχεία.

Το κυβερνών κόμμα αναφέρει ότι οι νέοι κανόνες θα προστατεύσουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών και θα βοηθήσουν να παταχθούν φαινόμενα όπως είναι η ανεπιθύμητη αλληλογραφία.

Η λογοκρισία και η άρνηση αποδοχής κριτικής από το λαό κάνει και με το παραπάνω αισθητή την παρουσία της στην Κίνα. Το διαδίκτυο ήταν ούτως ή άλλως ελεγχόμενο, αλλά τώρα μπαίνει σε μία ακόμα πιο ζοφερή εποχή, όπου οι ελεύθερες φωνές θα φιμώνονται.

Leave a Reply