Αποφθέγματα

Όσοι ξέρουν δε μιλάνε και όσοι μιλάνε δεν ξέρουν

— Λάο Τσε

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

Ταινίες

Σχεδίαζα καιρό τώρα να δω μία ταινία αρκετά διαφημισμένη στις μέρες μας το επιχείρηση Argo του Ben Affleck ο οποίος μου αρέσει αρκετά σαν ηθοποιός αλλά είναι επίσης και πολύ καλός σκηνοθέτης.Πράγματι βρέθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες προχθές στο σπίτι (καθώς ο Παναθηναϊκός δεν βλέπεται) και έτσι είδα την ταινία η οποία ήταν μια αρκετά καλή ταινία να περάσεις το 2ωρό σου και να μάθεις και μια ιστορία (έστω και την Αμερικάνικη εκδοχή) που συνέβη στο μακρινό πια 79-80 στο Ιράν.
Ήταν νωρίς όταν τελείωσε (θα μπορούσα να δω και τον Παναθηναϊκό σε επανάληψη μιας και δεν τον είδα live αλλά λέω άσε που λεφτά για οφθαλμίατρο ψυχίατρο βάλε ότι θες) και λέω να ρίξω μια ματιά στο τι παίζει η nova. Έτσι λοιπόν απρογραμμάτιστα πέφτω σε μια ταινία που μόλις άρχιζε που από την αρχή με τράβηξε.Λεγόταν Amador του Ισπανού Fernando León de Aranoa (η ζωή που θα έλθει-ο Ελληνικός τίτλος) του οποίου την περίληψη σας παραθέτω.Η Μαρθέλα, μια νεαρή κοπέλα που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, βρίσκει μια δουλειά για το καλοκαίρι: αναλαμβάνει να φροντίσει τον Αμαδόρ, έναν κατάκοιτο ηλικιωμένο άνδρα, του οποίου η οικογένεια δεν βρίσκεται στο πλάι του. Ενώ η Μαρθέλα πιστεύει ότι τα προβλήματά της θα λυθούν με τον μισθό που θα παίρνει, ο Αμαδόρ πεθαίνει. Το θάνατό του δε θα πρέπει να τον μάθει κανείς μέχρι να καλύψει το ποσό που έχει ανάγκη. Έτσι, ένα παράξενο σχέδιο, γεννιέται…
Όπως θα καταλάβατε από τα συμφραζόμενα η ταινία μου άρεσε πολύ(γούστα είναι αυτά)και ανήκει σ’αυτές που εγώ χαρακτηρίζω διαμαντάκια.
Αυτό που την έκανε πιό μεγάλη μέσα μου και κάθομαι και γράφω τέτοια ώρα ήταν η αναγκαστική σύγκριση με τον Γολιάθ της βραδιάς το Argo.Τι συναισθήματα μου άφησε το ένα έργο και τι το άλλο.Στο πρώτο εκτός από την αγωνία των στιγμών του 2ώρου δεν σου αφήνει κάτι δυνατό ενώ η δεύτερη αναβλύζει συναισθήματα απλά ανθρώπινα γι αυτό και γίνονται δυνατά και ριζώνουν μέσα σου πέραν του 2ώρου. Επίσης δε μπορεί να μη σου μείνει το βλέμμα της Μαρθέλα το διακριτικό χιούμορ του Aranoa ο παραλογισμός της καθημερινότητας οι πάμπολλοι συμβολισμοί μέσα από την τόση απλότητα.
Τη συστήνω λοιπόν ανεπιφύλακτα εγώ που δεν είμαι a priori λάτρης του ποιοτικού κινηματογράφου και στο παρελθόν έχω υποστηρίξει και πολλές Αμερικανιές γιατί δε μ’αρέσουν στην τέχνη οι ταμπέλες και πολλές φορές είναι θέμα διάθεσης της στιγμής,κι ελπίζω να σας αρέσει όπως και μένα το μικρό και απρόοπτο νίκησε το μεγάλο και το προγραμματισμένο.
Σας αναφέρω πιό κάτω και τα 2 links των ταινιών που ανέφερα και καθώς ο Παναθηναϊκός θα βρίσκεται σε αγρανάπαυση θα χορτάσουμε ταινίες φέτος.
http://www.imdb.com/title/tt1024648/?ref_=sr_1
http://www.imdb.com/title/tt1477171/?ref_=fn_al_tt_2

Leave a Reply