Αποφθέγματα

Γνώσεις έχει, γνώση δεν έχει

— Γεώργιος Παπανδρέου

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

“Por qué Grecia?”

“Por qué Grecia?” (γιατί η Ελλάδα;) ήταν ο τίτλος του βίντεο που δημιουργήθηκε από τον Πέδρο Ολάγια και προβλήθηκε πριν από λίγο καιρό στο Σαγούντο της Ισπανίας. Στα ισπανικά σχολεία διδάσκονται τα ελληνικά κι έγινε πρόταση κατάργησής τους. Ο Πέδρο Ολάγια, καθηγητής φιλόλογος κι ελληνιστής (από το 1994 ζει μόνιμα στην Ελλάδα) έφτιαξε το παρακάτω ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ βίντεο για να πείσει τους Ισπανούς ότι δεν πρέπει να καταργηθεί η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα ισπανικά σχολεία.

Ο Ισοκράτης είχε πει κάποτε το περίφημο, “Έλληνες καλούνται όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας” και περίπου 2.500 χρόνια αργότερα ο Πέδρο Ολάγια τον επιβεβαιώνει πλήρως. Κι άραγε, πόσοι Έλληνες στην ταυτότητα μετέχουν πράγματι της ελληνικής παιδείας; Αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία, μεγάλη και πικρή που, ίσως, είναι καλύτερα ν’ αναλυθεί σε άλλο άρθρο. Προς το παρόν, απολαύστε και διδαχθείτε από το υπέροχο βίντεο του Πέδρο Ολάγια.

 

 

 

Κι αν σας άρεσε το παραπάνω βίντεο, δείτε τον Πέδρο Ολάγια στην εκπομπή της κας Τσαπανίδου να μιλάει για την αρχαία και τη σύγχρονη Ελλάδα, την οικονομική κρίση, τη Δημοκρατία και να λέει μία μεγάλη αλήθεια. «Η δημοκρατία στον κόσμο δεν κινδυνεύει από τις ακρότητες των ολίγων. Κινδυνεύει από τη χλιαρότητα των πολλών, από την αδιαφορία των πολλών, κι από την αποξένωση και αποστασιοποίηση των πολλών».

 

 

Ο Πέδρο Ολάγια έχει το δικό του σάιτ, το http://pedroolalla.com/ όπου μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τον Ισπανό φιλόλογο κι ελληνιστή και το πλούσιο έργο του.

Leave a Reply