Αποφθέγματα

Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δε γίνονται και πράγματα που γίνονται και δε λέγονται

— Κωνσταντίνος Καραμανλής

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

Το βιβλίο της εβδομάδας – Στοιχειωμένος Κόσμος

Από τη μία επιστήμη, σκέψη, λογική και από την άλλη δεισιδαιμονίες, ημιμάθεια, συνωμοσιολογία. Κανονικά δε θα έπρεπε να μιλάμε για δίλημμα, αλλά για μονόδρομο. Πολλοί άνθρωποι, όμως, επιλέγουν τη 2η οδό και… τρώνε αμάσητο καθετί που τους σερβίρεται.

Στον “Στοιχειωμένο Κόσμο”, ο μεγάλος αστροφυσικός Καρλ Σάγκαν προσπαθεί ν’ αφυπνίσει τους ανθρώπους λέγοντας το αυτονόητο. Οδηγός μας πρέπει να είναι η σκέψη κι η λογική κι όχι η κάθε αναπόδεικτη θεωρία που μπορεί ν’ ακούγεται ωραία ή μυστηριώδης, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αυτός ο δρόμος μπορεί να είναι πιο δύσκολος και δύσβατος, ο προορισμός του, όμως, είναι πολύ καλύτερος και ασύγκριτα πιο χρήσιμος.

Ο Καρλ Σάγκαν ήταν ένας μεγάλος αστροφυσικός με ανήσυχο πνεύμα. Δεν ήταν από τους επιστήμονες που είχε χάσει την επαφή με τον έξω κόσμο. Συγγραφέας πολλών βιβλίων, αλλά και δημιουργός της ταινίας “Επαφή” με την Τζούντι Φόστερ και τον Μάθιου ΜακΚόναχι (http://www.imdb.com/title/tt0118884/?ref_=sr_1), ο Σάγκαν προσπάθησε πολλές φορές να φέρει τον κόσμο κοντά στην επιστήμη ή να εξηγήσει την επιστήμη με απλό και κατανοητό τρόπο στον κόσμο. Επιπλέον, δεν ήταν ο “μονόχνωτος” επιστήμονας που τον απασχολούσε μόνο η επιστήμη του. Πίστευε και προσπαθούσε να πείσει κι άλλους, πως είναι υποχρέωση κάθε ανθρώπου (των επιστημόνων συμπεριλαμβανόμενων) ότι πρέπει να έχουμε γενικές γνώσεις και να μην περιοριζόμαστε στον τομέα μας. Για παράδειγμα, για τον Καρλ Σάγκαν, ήταν αδιανόητο ένας μαθηματικός να μην έχει διαβάσει Αριστοτέλη ή Βολταίρο. Γιατί κάθε άνθρωπος πρέπει ν’ αναπτύξει ένα ηθικό, φιλοσοφικό πλαίσιο ώστε η προσωπικότητα να μην υπολείπεται της ιδιότητας.

Αυτή η ιδεολογία του φαίνεται ξεκάθαρα στον “Στοιχειωμένο Κόσμο, ένα βιβλίο γραμμένο από έναν μεγάλο επιστήμονα, αλλά με τρόπο απλό και απόλυτα κατανοητό (το γνώρισμα των πραγματικά μεγάλων ανθρώπων).

8 Responses to Το βιβλίο της εβδομάδας – Στοιχειωμένος Κόσμος

 • rjdk82 says:

  Καλησπέρα φίλε μου, καταρχήν σε ευχαριστώ για το email και για το ενδιαφέρον.

  Τελικά μετά από αρκετή προσπάθεια το βρήκα το βιβλίο κατά τύχη σε ένα παλαιοβιβλιοπωλείο στην Αθήνα και όπως καταλαβαίνεις εκτός ότι ολοκλήρωσα την συλλογή μου το έχω διαβάσει ήδη δυο φορές…

  Πάντως και πάλι ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.

  Υ.Γ: Ελπίζω να ξεκίνησες να βλέπεις το νέο cosmos με Neil Degrasse Tysson….

  • Sancho Panza says:

   Καλησπέρα,

   χαίρομαι που τελικά κατάφερες να βρεις το βιβλίο και να συμπληρώσεις την συλλογή σου. Δεν σε ρωτάω αν σου άρεσε αφού το έχεις διαβάσει ήδη 2 φορές.

   Σ’ ευχαριστώ για τη σειρά που αναφέρεις. Δεν την είχα υπόψιν (γενικά με τηλεόραση δεν τα πάω καθόλου καλά τώρα τελευταία κι έχω μείνει πίσω) και θα φροντίσω για τα δέοντα. Το τάιμινγκ που μου αναφέρεις για τη σειρά είναι το καλύτερο αφού θα είναι πιο εύκολο να την βρω στην Ελλάδα τώρα που έρχομαι για διακοπές αφού εδώ τα πράγματα είναι αρκετά αυστηρά με το downloading.

   • rjdk82 says:

    Η σειρά είναι φρέσκια, έχει βγει ήδη το 5ο επεισόδιο και θα την βρεις άνετα σε Torrent.

    Είναι αυτό που λένε must watch, ειδικά αν είσαι θαυμαστής του έργου του Sagan καθώς υπεύθυνη για την παραγωγή είναι η γυναίκα του Carl, An Druyan.

    Φυσικά καταλληλότερος από τον Tyson για την παρουσίαση της εκπομπής δεν υπάρχει, ασχέτως αν δεν διαθέτει την γαλήνια και συνάμα εκπληκτική φωνή του Sagan.

    Αν δεν γνωρίζεις για τον Tysson και το γιατί επελέγη να παρουσιάσει την σειρά τότε δες αυτό το βίντεο:

    https://www.youtube.com/watch?v=VlVuQS-psQs

    Υ.Γ: Τα τελευταία λεπτά του πρώτου επεισοδίου από το Sequel του Cosmos είναι αυτό που λένε “όλα τα λεφτά”.

    • Sancho Panza says:

     Μου κίνησες το ενδιαφέρον με αυτά που γράφεις και με το βίντεο. Μου έβαλες δουλειά τώρα που έρχομαι Αθήνα 😀 . Σ’ ευχαριστώ για την πληροφόρηση. Θα επανέλθω με τις εντυπώσεις από τη σειρά.

 • Sancho Panza says:

  Τον Σάγκαν τον έμαθα μέσα από την ταινία “Επαφή” (είμαι σίγουρος ότι την έχεις δει μιας και είσαι οπαδός του). Μου άρεσε πολύ γιατί προσέγγισε το θέμα πολυπλεύρως κι όχι μόνο από την επιστημονική σκοπιά. Έδειξε το mediako πανηγύρι που θα στηνόταν σε μία τέτοια περίπτωση κι όχι την προσπάθεια των Μ.Μ.Ε. για ουσιαστική ενημέρωση του κόσμου, τον φανατισμό των θρησκόληπτων που θα εναντιώνονταν σε ένα τέτοιο γεγονός.
  Αυτό, όμως, που μου άρεσε περισσότερο ήταν το πως παρουσίασε την “κόντρα” μεταξύ Επιστήμης και Εκκλησίας. Ο Σάγκαν δείχνει ότι αυτές οι δύο μπορούν και πρέπει να συνυπάρχουν και αυτή η συνύπαρξη να είναι οδηγός για την βελτίωση και των δύο. Αυτή τη στιγμή, Επιστήμη και Εκκλησία έχουν στήσει δύο ταμπούρια και η μία μάχεται την άλλη σε μία μάχη χωρίς νικητές και ουσία. Ο Σάγκαν, όμως, έβλεπε το πράγμα από εντελώς διαφορετικό πρίσμα και το παρουσιάζει αριστοτεχνικά στην ταινία του.
  Μου έχει μείνει η συζήτηση μεταξύ της Τζούντι Φόστερ (επιστήμονας) και του ΜακΚόναχι (ιερέας) όπου σε μία συζήτηση που έχουν, η πρώτη υποστηρίζει με επιστημονικό σθένος ότι για να αποδεχθούμε ότι υπάρχει κάτι, πρέπει πρώτα ν’ αποδειχθεί επιστημονικά. Γυρνάει τότε ο δεύτερος και τη ρωτάει, “αγαπούσες τον πατέρα σου;”. “Φυσικά”, του απαντάει εκείνη. “Απόδειξέ το επιστημονικά”, της λέει και μένει η επιστήμονας κάγκελο και σιωπηλή.
  Ο Σάγκαν, αν κι επιστήμονας ο ίδιος, δεχόταν ότι υπάρχουν πράγματα που ο άνθρωπος είτε δεν μπορεί είτε δεν είναι ακόμα έτοιμος να εξηγήσει. Δεν ήταν ο αρτηριοσκληρωτικός επιστήμονας, αλλά ένας ανοιχτός, ερευνητικός και φιλαλήθης άνθρωπος κι επιστήμονας.
  Πραγματικά κρίμα που πέθανε τόσο νέος. Είχε ακόμα πάρα πολλά να (μας) δώσει.

 • rjdk82 says:

  Καταρχήν σε ευχαριστώ τόσο για την απάντηση όσο και για το σχόλιο στο Υ.Γ.

  Επικοινώνησα με τον εκδοτικό οίκο και δυστυχώς μου είπαν πως το εν λόγω βιβλίο δεν υπάρχει ούτε σε stock.

  Το συγκεκριμένο βιβλίο το αγόρασα στα Αγγλικά από το ebay και έμεινα έκπληκτος τόσο από το πλούσιο λεξιλόγιο του Σάγκαν όσο και από την γραφή του.

  “Τεράστιο μυαλό που πρέπει το έργο του και οι ιδέες του να γίνουν γνωστές στο ευρύ κοινό.” Συμφωνώ και επαυξάνω και πέραν τούτου το βαθύτερο νόημα του συγκεκριμένου βιβλίου είναι αρκετά προφητικό… Μεγάλο κρίμα που μας άφησε νωρίς…

 • Sancho Panza says:

  Καλημέρα rjdk82.
  Πέρασαν χρόνια από τότε που το αγόρασα και μπορεί να κάνω λάθος, αλλά έχω την εντύπωση ότι το είχα αγοράσει από μία γυναίκα, η οποία δούλευε σε εταιρεία που πουλάει βιβλία (ξέρεις από αυτές που πάνε από πόρτα σε πόρτα) κι όχι από βιβλιοπωλείο.
  Ίσως αν επικοινωνήσεις με τον εκδοτικό οίκο να σε βοηθήσουνε ή να τους έχουν ξεμείνει κάποια κομμάτια και να το πάρεις από κει.
  Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις σε αυτό το σάιτ για να το βρεις http://www.spaniavivlia.gr/operational-rules/.
  Αν τίποτα από αυτά δεν καρποφορήσει, τότε υπάρχει η επιλογή του δανεισμού. Το ξέρω ότι δεν είναι η καλύτερη λύση αφού και πάλι θα λείπει από τη συλλογή σου, αλλά τουλάχιστον θα μπορέσεις να το διαβάσεις.
  Συμφωνώ για τον Σάγκαν. Τεράστιο μυαλό που πρέπει το έργο του και οι ιδέες του να γίνουν γνωστές στο ευρύ κοινό.

  Υ.Γ. Ωραία φωτογραφία!

 • rjdk82 says:

  Δυστυχώς, το εν λόγω βιβλίο δεν δύναται πλέον να το βρει κάποιος διαθέσιμο στα βιβλιοπωλεία διότι έχει καταργηθεί από τον εκδοτικό οίκο. Έχω διαβάσει όλα τα βιβλία του Sagan ωστόσο, το συγκεκριμένο είναι το μοναδικό που λείπει από την συλλογή μου!
  Το έχω διαβάσει στα αγγλικά, θα ήθελα να το έχω και στα Ελληνικά.
  Είναι Τεράστιο κρίμα, γιατί η επιστημονική σκέψη και ο λόγος του Σάγκαν θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία.

Leave a Reply