Αποφθέγματα

Ού τοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν
(Δεν γεννήθηκα για να μισώ μαζί με άλλους, αλλά για να αγαπώ μαζί με άλλους)

— Σοφοκλής

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

Βρέθηκαν τ’ απομεινάρια της ματαιοδοξίας του Ριχάρδου ΙΙΙ

Πριν από περίπου 5 αιώνες φώναζε “ένα άλογο! το βασίλειό μου για ένα άλογο!”, στην τελευταία μέρα της ζωής του. Ο τάφος, όμως, του Ριχάρδου ΙΙΙ, παρέμενε ένα μυστήριο για 5 αιώνες έως τις μέρες μας καθώς δεν είχε βρεθεί. Ίσως, γιατί κανείς δεν τον αναζητούσε ή τον αναπολούσε…

Τον περασμένο Σεπτέμβριο βρέθηκε ένας τάφος κάτω από ένα πάρκινγκ στο Λέστερ της Αγγλίας. Μετά από μήνες εξετάσεων, ειδικοί από το πανεπιστήμιο του Λέστερ ανακοίνωσαν σήμερα ότι ο σκελετός δεν είναι άλλος από τον βασιλιά Ριχάρδο ΙΙΙ, τον τελευταίο βασιλιά της δυναστείας των Πλανταγενετών. Γιατί όσο ματαιόδοξος κι αν είσαι κι όσα κι αν αποκτήσεις (με οποιονδήποτε τρόπο), κόκαλα θα καταλήξεις… Καλό είναι να μην το ξεχνάμε αυτό.

Ο Ριχάρδος ΙΙΙ ήταν από τα βασικά πρόσωπα στον περίφημο πόλεμο των Ρόδων (οίκος Γιορκ εναντίον οίκου Λάνκαστερ) που ξέσπασε στην Αγγλία από το 1455 έως το 1485 με έπαθλο το στέμμα του βασιλιά της χώρας. Ο Ριχάρδος ΙΙΙ ανήκε στον οίκο του Γιορκ, αλλά ηττήθηκε από τον Ερρίκο Τυδώρ στην τελική μάχη και ο οίκος του Λάνκαστερ πήρε το στέμμα.

Η ζωή του Ριχάρδου ΙΙΙ περιγράφεται στο ομώνυμο έργο του Σέξπιρ, το οποίο είναι από τα πιο γνωστά έργα του. Σύμφωνα με αυτό, ο Ριχάρδος ΙΙΙ ήταν ο πλέον ματαιόδοξος άνθρωπος, ικανός να κάνει τα πάντα για να φτάσει στο θρόνο… και τα έκανε. Μικροκαμωμένος και σακάτης δε γέμιζε το μάτι στους γύρω του. Το μυαλό του, όμως, ήταν πιο δηλητηριώδες κι από τους αδένες κόμπρας κι όλοι το καταλάβαιναν όταν ήταν πια αργά. Τρίτος στη σειρά διαδοχής, δε δίστασε να βγάλει εκτός παιχνιδιού τα δύο αδέρφια του, ενώ την ίδια τύχη είχαν τα δύο ανήλικα ανήψια του (κι όταν λέμε εκτός παιχνιδιού, καταλαβαίνετε τι εννοούμε…). Μοναδικό… ταλέντο στις συκοφαντίες και τις μηχανορραφίες, κατάφερε δρώντας αναλόγως να πάρει το στέμμα του βασιλιά. Το έκανε πατώντας επί πτωμάτων και πουλώντας φίλους. Όταν, όμως, τα κατάφερε, συνειδητοποίησε ότι είχε μόνο εχθρούς κι ότι όσο πιο ψηλά ανεβαίνεις τόσο πιο επώδυνη είναι η πτώση. Δυστυχώς γι’ αυτόν, ο Ερρίκος Τυδώρ είχε καταφέρει να ξεφύγει στη Γαλλία πριν πέσει θύμα των μηχανορραφιών του και στην αποφασιστική μάχη, ο Ριχάρδος ΙΙΙ ηττήθηκε. Βλέπετε, δεν υπήρχε κάποιος να του δώσει το άλογο που απεγνωσμένα ζητούσε, ακόμα κι αν έπαιρνε το βασίλειο σε αντάλλαγμα…

Η φράση “ένα άλογο! το βασίλειό μου για ένα άλογο!” είναι η δεύτερη πιο διάσημη στα έργα του Σέξπιρ μετά από το “Να ζει κανείς ή να μη ζει” του Άμλετ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply