Αποφθέγματα

Ανδρείας ουδέν όφελος μη παρούσης διακαιοσύνης* ει δε δίκαιοι πάντες γένοιντο, ουδέν ανδρείας δεήσονται
(Χωρίς δικαιοσύνη η ανδρεία δεν ωφελεί* και αν είναι όλοι δίκαιοι, δεν χρειάζονται την ανδρεία)

— Ξενοφών

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

Θρήνος στην τρόικα, πέθανε ο Θανάσης Νάκος

thanasis_nakosΉταν β’ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής με τη Ν.Δ. από το 1993 κι έκτοτε. Ήταν, όμως, κι ένας από τους βουλευτές που ψήφισαν “ναι” στα μνημόνια 2 και 3. Στο μνημόνιο 1 είχε ψηφίσει “όχι” γιατί, ως γνωστόν, για τη Ν.Δ. και τους βουλευτές της, το μνημόνιο 1 ήταν κακό, τα 2 και 3 καλά. Το ποιες ήταν οι συνέπειες των μνημονίων για την ελληνική οικονομία είναι γνωστές, δε χρειάζεται να τις πούμε. Κάπου στις 3.000 αυτοκτονίες, “λουκέτα” σε χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις και κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, νέο μεταναστευτικό κύμα, μία κοινωνία που βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού, παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας κ.λ.π. (ναι, ξέρω, στο βάθος μας περιμένει η ανάπτυξη και μία νέα Ελλάδα…)

Με το “ναι” του, λοιπόν, ο Θανάσης Νάκος συνέβαλε στον μαρασμό της Ελλάδος και των Ελλήνων. Για 20 χρόνια η κοινωνία του Βόλου τον εξέλεγε στο ελληνικό κοινοβούλιο κι αυτός έκανε τις επιλογές του, έγραψε την ιστορία του. Πλέον, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου (νωρίς είναι η αλήθεια, αφού ήταν μόλις 63 χρονών) και τώρα είναι σειρά της Ιστορίας να τον γράψει, όπως γίνεται με όλους που πεθαίνουν. Τι θα γράψει, λοιπόν, η Ιστορία για τον Θανάση Νάκο; Πώς θα τον θυμάται ο κόσμος; Τι θα μαθαίνουν οι επόμενες γενιές για και από τον Θανάση Νάκο; Ότι ήταν ένας από αυτούς τους πολιτικούς που στην οικονομική κρίση, αντί να βοηθήσει τη χώρα του, τη βύθισε ακόμα πιο χαμηλά. Ότι ήταν ένας από αυτούς που θεωρούνται ηθικοί αυτουργοί για τις αυτοκτονίες χιλιάδων συμπατριωτών τους. Ότι ήταν ένας από αυτούς που δεν ίδρωνε το αυτί του για τις χιλιάδες Ελλήνων έξω από το Σύνταγμα ή για τα παιδάκια που λιποθυμούσαν και λιποθυμούν σε σχολικές αίθουσες και υπέγραφε για τον αργό θάνατό τους.

Στην ιστορία της Ελλάδος (όπως και κάθε χώρας), υπάρχουν δύο κατάλογοι. Ο ένας είναι των ηρώων και ο άλλος αυτών που έβλαψαν τη χώρα τους με κάποιον τρόπο. Και ο Θανάσης Νάκος δε θα είναι στον πρώτο κατάλογο. Αυτός το έκρινε με τις εν ζωή επιλογές και πράξεις του.

Υ.Γ. Πότε θα σταματήσει, επιτέλους, αυτή η υποκρισία με αυτούς που πεθαίνουν; “Ήταν μία μεγάλη απώλεια”, “προσέφερε πολλά”, “στην περίπτωσή του δεν ισχύει το ουδείς αντικατάστατος”. Μόνο καλοί πεθαίνουν στην Ελλάδα; Ποτέ δεν πέθανε κάποιος που έκανε κακό όσο ζούσε; Και δεν το λέμε ειδικά για τον Θανάση Νάκο, αλλά για κάθε γνωστό πρόσωπο που πεθαίνει. Κι αφού όλοι αυτοί ήταν τόσο καλοί, πώς, διάολε, έχει πιάσει πάτο αυτή η χώρα;

One Response to Θρήνος στην τρόικα, πέθανε ο Θανάσης Νάκος

Leave a Reply