Αποφθέγματα

Το εύδαιμον το ελύθερον, το δ’ ελεύθερον το εύψυχον κρίναντες, μη περιοράσθε τους πολεμικούς κινδύνους
(Μην αποφεύγετε τους πολεμικούς κινδύνους, γιατί η ευτυχία έγκειται στην ελευθερία και η ελευθερία στην ευψυχία)

— Περικλής

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

Υπήρξε γυναίκα Πάπας;

Pope-JoanΥπάρχει  μια διαδεδομένη ιστορία στη δυτική Ευρώπη που επιμένει ότι έχει ανέβει γυναίκα στο ανώτερο αξίωμα της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Φυσικά σε ένα τόσο ανδροκρατούμενο περιβάλλον αυτό δεν μπορούσε να συμβεί φανερά αλλά μόνο μια μεταμφιεσμένη γυναίκα μπορούσε να το πετύχει. Ο θρύλος αναφέρει ότι αυτή γεννήθηκε τον ένατο αιώνα μ.Χ στη γερμανική πόλη Mainz σε μια εποχή κατά την οποία ο χριστιανισμός είχε φθάσει στην περιοχή από άγγλους ιεραπόστολους. Ο πατέρας της ήταν χριστιανός ιερέας. Το κορίτσι λαμβάνει μια υποτυπώδη μόρφωση αλλά οι ελπίδες για κάτι καλύτερο ήταν ελάχιστες αφού οι γυναίκες δεν είχαν την δυνατότητα να βγαίνουν εκτός οικίας. Παρόλα αυτά μελετά κρυφά λατινικά, ελληνικά και δείχνει μια έφεση σε διάφορους τομείς γνώσης. Το ταλέντο της αναγνωρίζεται από κάποιον άνθρωπο του Πάπα που μεσολαβεί για να σταλεί σε ένα μοναστήρι που αποτελεί εκπαιδευτικό και πολιτισμικό κέντρο. Εκεί θα αποτελέσει σημείο αναφοράς  για την ευρυμάθεια της και για την όρεξη της για νέες γνώσεις ξεχωρίζοντας από τα αγόρια.

Όταν θα φύγει θα περιπλανηθεί σε διάφορες πόλεις, ανάμεσα τους η Αθήνα, θα είναι πλέον ντυμένη σαν άνδρας υιοθετώντας το όνομα John Anglicus και μέλος του κλήρου. Δεν ήταν τόσο δύσκολο να γίνει αποδεκτή ως άνδρας εμφανισιακά γιατί οι κληρικοί όπως και ο περισσότερος κόσμος τότε αν και έπλεναν τακτικά χέρια, πόδια και πρόσωπο δεν έκαναν ποτέ κανονικό μπάνιο ώστε να αποκαλυφθεί το μυστικό της ενώ την βοηθούσαν οι μακριοί χιτώνες που φορούσαν. Η κακή διατροφή επίσης δημιουργούσε έναν ξερακιανό, σχεδόν ενιαίο, σωματότυπο σε άνδρες και γυναίκες. Κάποια στιγμή βρέθηκε στο παπικό περιβάλλον στη Ρώμη συνοδευόμενη μάλιστα από τον εραστή της, καλόγερο ή ιππότη. Η παρουσία της είχε βαθύ θετικό αντίκτυπο με αποτέλεσμα όταν πέθανε ο Πάπας να εκλεγεί παμψηφεί στη θέση του το 855 δίχως να το περιμένει. Το διάστημα το οποίο παρέμεινε Πάπας ποικίλλει από λίγες εβδομάδες έως σχεδόν τρία χρόνια έως ότου συνέβη κάτι το τελείως αναπάντεχο.

Σε μια δημόσια πομπή ο Πάπας γέννησε! Οι εκδοχές για το τί ακολούθησε είναι διαφορετικές. Σε μία εκδοχή το πλήθος που παρακολουθούσε σοκαρίστηκε, την έδεσε στο άλογο της και την λιθοβόλησε μέχρι θανάτου, σε μια άλλη πέθανε μόλις γέννησε ενώ σε μία τρίτη εκδοχή της δόθηκε η ευκαιρία να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής της σε γυναικείο μοναστήρι για να μετανοήσει ενώ και ο γιος της έζησε και έγινε επίσκοπος. Λέγεται μάλιστα ότι ο δρόμος στον οποίο συνέβη το πρωτοφανές γεγονός ονομάστηκε οδός της γυναίκας Πάπα, τον οποίο για πάνω από εκατό χρόννια απέφευγαν οι Πάπες ως επαίσχυντη τοποθεσία.

Διάφορες άλλες ιστορίες έχουν συσχετισθεί με το θέμα της Πάπισσας Ιωάννας. Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι το επίσημο χρονικό στο οποίο αναφέρονταν όλοι οι προκαθήμενοι της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας παραποιήθηκε για να μη γίνει γνωστή η αλήθεια, τοιχογραφίες και αγάλματα στη Ρώμη είχαν την ίδια τύχη ενώ για να μην επαναληφθεί παρόμοια περίπτωση αφού υπήρχε η φήμη ότι υπήρχαν και άλλες γυναίκες ιερείς καθιερώθηκε μια ειδική καρέκλα με τρύπα στο κέντρο της στην οποία κάθονταν οι υποψήφιοι για την θέση του Πάπα και ένας κληρικός εξέταζε από κάτω το φύλο τους. Σε κάθε περίπτωση η Πάπισσα αποτελεί ακόμα και στις μέρες μας ζωντανό θρύλο με τον οποίο έχουν ασχοληθεί πολλοί ερευνητές.

Ένας από αυτούς ο σημαντικός έλληνας συγγραφέας Εμμανουήλ Ροΐδης που έγραψε το ομώνυμο έργο έπειτα από προσωπική έρευνα, το βιβλίο αφορίστηκε ως αντιεκκλησιαστικό και γνώρισε κρατικές απαγορεύσεις. Κινηματογραφική απεικόνιση της ιστορίας υπάρχει σε μια αξιοπρεπή ταινία του 2009 που ακολουθεί τον θρύλο σχεδόν πιστά.

Leave a Reply