Αποφθέγματα

Όταν το κόμμα γίνει κράτος, πρέπει να λησμονήσει ότι είναι κόμμα

— Ελευθέριος Βενιζέλος

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

Οι γονείς πιο υγιείς από τα παιδιά

overheavy_kidΑπό γενιά σε γενιά, η υγεία (στον δυτικό κόσμο) χειροτερεύει με κίνδυνο ακόμα και την μείωση των προσδόκιμων χρόνων ζωής. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Journal of Preventive Cardiology da Gerben Hulsegge που εκδίδεται από το Ολλανδικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας. Στην έρευνα πήραν μέρος άτομα διαφόρων ηλικιών και των δύο φύλων και τ’ αποτελέσματα μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Στους εξεταζόμενους μετρήθηκε η πίεση του αίματος, η καλή και κακή χοληστερίνη και το σωματικό βάρος.

Προέκυψε ότι η υγεία από γενιά σε γενιά χειροτερεύει. Οι σημερινοί 30άρηδες, για παράδειγμα, έχουν χειρότερη υγεία από τους αντίστοιχους 30άρηδες 10 χρόνια πριν (πιο υπέρβαροι, περισσότερη κακή χοληστερίνη και περισσότερα προβλήματα υπέρτασης), οι οποίοι με τη σειρά τους είχαν χειρότερη υγεία συγκριτικά με τους 30άρηδες της προηγούμενης δεκαετίας και πάει λέγοντας. Χαρακτηριστικά, το 52% των 30άρηδων της τελευταίας γενιάς είναι υπέρβαρο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό 10 χρόνια πριν ήταν στο 40%. Πρόχειρο φαγητό, κακή διατροφή, καθιστική ζωή, άγχος είναι οι κυριότεροι παράγοντες που κάθε γενιά εμφανίζεται πιο άρρωστη από την προηγούμενη.

Η κακή υγεία, λοιπόν, είναι το τίμημα του σύγχρονου δυτικού τρόπου ζωής. Μήπως πρέπει ν’ αναθεωρήσουμε και να τον αλλάξουμε λίγο; Αν όχι για μας, για τις επερχόμενες γενιές.

Leave a Reply