Αποφθέγματα

Ει αναγκαίον είη αδικείν ή αδικείσθαι, ελοίμην αν αδικείσθαι
(Αν ήταν ανγκαίο να αδικώ ή να αδικούμαι, θα προτιμούσα να αδικούμαι)

— Σωκράτης

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

Είδε το φως το αληθινό…

moreiro-carneiroΟι πιστοί της ενορίας της Παναγίας της Θεοτόκου της Gaviao στην επαρχία της Μπαϊα στη Βραζιλία έβαλαν τα καλά τους και πήγαν ν’ ακούσουνε τα ευαγγέλια από τον 32χρονο ιερέα Geronimo Moreira. Αντί, όμως, για “πίστευε και μη ερεύνα” και “μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι”, οι πιστοί άκουσαν τον ιερέα να τους λέει: “Εγκαταλείπω το ράσο γιατί αγαπάω την κοπέλα μου κι εκείνη περιμένει ένα παιδί”.

Οι πιστοί έμειναν με το στόμα ανοιχτό, κανά δυο φώναζαν “θαύμα! θαύμα!”, άλλοι ρωτούσαν τον Μορέιρα αν έχει κρίνους στο σπίτι κι άλλοι θέλανε να κάψουν την κοπέλα σα μάγισσα που μάγεψε τον απεσταλμένο του Θεού. Ο ιερέας τους καθησύχασε ότι τίποτε απ’ όλα αυτά δε συμβαίνει και η εξήγηση είναι απλή, έρως. Γι’ αυτό πήρε την απόφαση να παρατήσει την Εκκλησία και ν’ αφοσιωθεί στην οικογένειά του. Τους είπε ότι την κοπέλα, την 23χρονη Εμίλια Καρνέιρο, τη γνωρίζει από το 2007 (αυτό δε μας κάνει 17 χρονών; Μάλλον θα την εξομολογούσε μόνο…), αλλά το πρώτο φιλί το αντάλλαξαν το 2012. “Με το πέρασμα του χρόνου, η γνωριμία εξελίχθηκε σε κάτι άλλο και δεν μπόρεσα να σεβαστώ την αγαμία. Τώρα εκείνη είναι έγκυος και θέλω ν’ αναλάβω τις πατρικές ευθύνες μου”, είπε στους πιστούς του ο Μορέιρα που από παπάς θα επιστρέψει στο παλιό επάγγελμά του, αυτό του ξυλουργού.

Ο Μορέιρα θέλει να παντρευτεί την Καρνέιρο σε μία εκκλησία, αλλά οι τοπικές θρησκευτικές αρχές λένε ότι πρέπει να πάρουν την άδεια του Πάπα για κάτι τέτοιο. Σε περίπτωση που ο Πάπας δε δώσει την άδειά του, ας απευθυνθεί στον… Ουάσινγκτον ο Μορέιρα. Ο τελευταίος είναι πιο “διαλλακτικός” γι’ αυτό και αρκετές φορές οι ιερείς τον προτιμούν από τον Πάπα…

Leave a Reply