Αποφθέγματα

Τα κόμματα δεν αποτελούν σκοπούς, είναι μέσον, είναι όργανα εξυπηρετήσεως των γενικοτέρων συμφερόντων

— Αλέξανδρος Παπαναστασίου

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

Όταν ο Τζορτζ Μπους μιλούσε για τη Νέα Τάξη Πραγμάτων

bushΌταν ακούμε για Νέα Τάξη Πραγμάτων, τότε το μυαλό μας πάει αυθόρμητα σε συνωμοσιολόγους και διάφορες θεωρίες συνωμοσίας. Παγκοσμιοποίηση, παρασκήνιο, μυστικές ομάδες, κρυμμένες ατζέντες, ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών, εξωγήινοι, απ’ όλα έχει ο συνωμοσιολογικός μπαξές. Νονός, όμως, της Νέας Τάξης Πραγμάτων και ό,τι αυτή μπορεί να σημαίνει δεν ήταν κάποιος συνωμοσιολόγος, αλλά ο τότε πρόεδρος των Η.Π.Α., Τζορτζ Μπους. Ήταν 11 Σεπτεμβρίου 1991 (άντε να πείσεις τώρα τους συνωμοσιολόγους ότι δεν πρόκειται για συμπτωματική σύμπτωση συμπτωματικών συμπτώσεων που λέει και ο παμμέγιστος Στιβ Γιατζόγλου) όταν ο Τζορτζ Μπους ο Πρεσβύτερος στο Κογκρέσο των Η.Π.Α. έκανε λόγο για τη Νέα Τάξη Πραγμάτων και τον ηγετικό ρόλο που πρέπει να έχει η χώρα του σ’ αυτή. Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε ν’ ακούσετε το σχετικό απόσπασμα από τη… συνωμοσιολογική ομιλία του.

 

 

 

2 Responses to Όταν ο Τζορτζ Μπους μιλούσε για τη Νέα Τάξη Πραγμάτων

 • Sancho Panza says:

  Και που να ξέρω εγώ ωρέ rewind τι εννοεί ο ποιητής; Ένα ταπεινό ψαχτήρι είμαι που ανέβασε το βίντεο για να υπενθυμίσει/δείξει ότι η Νέα Τάξη Πραγμάτων δεν είναι μία έκφραση που επινοήθηκε από συνωμοσιολόγους, αλλά από τον (τότε) Πρόεδρο των Η.Π.Α.

  Εκείνος αν και ρωτήθηκε αρκετές φορές στο μέλλον, δεν απάντησε ποτέ τι εννοούσε με τη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Κι επειδή, όπως κι εσύ λες είναι ασαφής όρος, συνωμοσιολόγοι και λάτρεις του παρασκηνίου τον πήρανε και τον ερμηνεύσανε κατά το δοκούν. Κάποιοι είπαν ότι είχε να κάνει με την Οικονομία (το Μάαστριχτ και η Ενωμένη Ευρώπη ήταν ένα ένα χρόνο μετά), άλλοι ότι είχε να κάνει με τη νέα στάση εξωτερικής πολιτικής των Η.Π.Α., άλλοι με την Παγκοσμιοποίηση, άλλοι ότι δε σημαίνει τίποτα, άλλοι ότι απλά ήθελε να ταράξει και κατά συνέπεια θολώσει τα νερά χρησιμοποιώντας απλά μία συνωμοσιολογική έκφραση.

  Το μόνο δεδομένο της υπόθεσης είναι ότι “νονός” της έκφρασης είναι ο Τζορτζ Μπους (γι’ αυτό και ανέβασα το βίντεο). Τώρα τι εννοούσε, ο Θεός και η ψυχή του. Δε μας έκανε τη χάρη να το μαρτυρήσει.

  Αναφέρεται, πάντως, σε μία νέα εποχή όπου θα είμαστε (οι άνθρωποι) ελεύθεροι από την απειλή της τρομοκρατίας, πιο δυνατοί στην επιδίωξη της δικαιοσύνης και πιο ασφαλείς στην αναζήτηση της ειρήνης (πρέπει να ήταν η 2.357.875η φορά που πολιτικός έταξε αυτά). Μία νέα εποχή όπου όλοι οι άνθρωποι κι έθνη του κόσμου, Δύσης, Νότου, Ανατολής, Βορρά θα ζούνε σε αρμονία. Το πως δεν είπε, αλλά ας μην αφήσουμε μικρές λεπτομέρειες να χαλάνε μία ωραία ιστορία.

  Εδώ http://bushlibrary.tamu.edu/research/public_papers.php?id=2217&year=1990&month=9 μπορείς να διαβάσεις όλη την ομιλία κι εδώ http://bushlibrary.tamu.edu/research/public_papers.php?id=2767&year=1991&month=3 άλλη μία που έδωσε περίπου 6 μήνες μετά και αναφέρθηκε εκ νέου στη Νέα Τάξη Πραγμάτων.

  Ίσως σε βοηθήσουν να καταλήξεις κάπου. Μη μου γίνει συνωμοσιολόγος, όμως 😉 .

 • rewind says:

  επειδή το βιντεάκι είναι μικρό σε διάρκεια και δεν ξέρουμε με ποια αφορμή δόθηκε η ομιλία του αποσπάσματος δεν μπορώ να αντιληφθώ πλήρως το περιεχόμενο του όρου
  τελικά τί σημαίνει νέα τάξη πραγμάτων; είναι οικονομικός όρος, κυβερνητικός θεσμός των ΗΠΑ, δόγμα στην εξωτερική πολιτική;
  ποιος την εκπροσωπεί; ποιους στόχους έχει; πότε ξεκίνησε η εποχή της;
  περιμένω μια σχετική έστω ανάλυση του όρου γιατί είναι μια είναι ένας τελείως ασαφής όρος
  βοήθεια Sancho; εσύ τι κατάλαβες από αυτή την ανάρτηση;

Leave a Reply