Αποφθέγματα

Όταν συνηθίσωμεν να ζώμεν και να κινούμεθα μέσα εις την νομιμότητα, θα γίνωμεν το στερεότερον κράτος και η δικαιοτέρα κοινωνία. Αυτού του πράγματος έχομεν προ παντός άλλου ανάγκη

— Παναγής Τσαλδάρης

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

Η γέφυρα που “γεννάει” ελπίδα και προκαλεί θλίψη

gorgopotamos_bridgeΠολλά είναι τα γεγονότα, οι μάχες, οι ήρωες που μπορεί να μιλήσει κάποιος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και που ν’ αφορούν στην Ελλάδα. Απ’ όλα αυτά, εμείς θέλουμε να σταθούμε σ’ ένα συγκεκριμένο συμβάν που “γεννάει” ελπίδα και προκαλεί θλίψη ταυτόχρονα. Στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Ήταν τη νύχτα της 25ης προς 26ης Νοεμβρίου όταν Αριστεροί και Δεξιοί, Δεξιοί και Αριστεροί (όπως προτιμάτε) συνεργάστηκαν για πρώτη και τελευταία φορά. Οι άνδρες του ΕΔΕΣ υπό τον Ναπολέοντα Ζέρβα και οι άνδρες του ΕΛΑΣ υπό τον Άρη Βελουχιώτη ένωσαν τις δυνάμεις τους με… προξενητή τον Άγγλο Έντι Μάγερς και ανατίναξαν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου ανακόπτοντας, έστω και προσωρινά, τον ανεφοδιασμό των Γερμανών στη Β. Αφρική. Η ανατίναξη της γέφυρας ήταν τόσο σημαντική που την ανέφεραν τόσο ο Χίτλερ όσο και ο Τσώρτσιλ (στ’ απομνημονεύματά του).

Πέρα, όμως, από την ανατίναξη της γέφυρας, ο Γοργοπόταμος, όπως, ήδη είπαμε “γεννάει” ελπίδα και προκαλεί θλίψη ταυτόχρονα. Ελπίδα γιατί μας δείχνει τι μπορούμε να πετύχουμε οι Έλληνες ενωμένοι και πως ίσως κάποτε μπορέσουμε να επιτύχουμε την εθνική ομόνοια παρά τις όποιες ιδεολογικές ή άλλες διαφορές μας και θλίψη γιατί Αριστεροί και Δεξιοί έβαλαν μόνο μία φορά το καλό της Ελλάδας πάνω από τις ιδεολογίες τους. Μόνο μία φορά… Κι αυτή ελέω εξωτερικού εχθρού.

Η υπέροχη εκπομπή “Η Μηχανή του Χρόνου” του Χρίστου Βασιλόπουλου είχε ασχοληθεί σ’ ένα επεισόδιο με την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Ένα εκπληκτικό επεισόδιο με μαρτυρίες ανδρών που ήταν εκεί εκείνη τη νύχτα, με παλιό αρχειακό υλικό, με σπάνιες φωτογραφίες και αφηγήσεις. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε στο βίντεο που ακολουθεί.

Leave a Reply