Αποφθέγματα

Η δικαιοσύνη είναι θυγατέρα της ανάγκης και μητέρα της αρετής

— Ανώνυμος

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

Da Michele… a RoDyMan

RoDyMaΣτη Νάπολι, την πατρίδα της πίτσας, παρουσιάστηκε ο RoDyMan, το πρώτο ρομπότ που θα μπορεί να φτιάχνει πίτσα! Θ’ απλώνει το ζυμάρι, θα βάζει τα συστατικά και θα την γυρίζει, όπως κάνουν οι καλύτεροι του είδους. Εμπνευστής του RoDyMan (από το Robotic Dynamic Manipulation) είναι ο Μπρούνο Σιτσιλιάνο, καθηγητής ρομποτικής στο πανεπιστήμιο Federico II της πόλης κι επικεφαλής του εργαστηρίου ρομποτικής “Prisma Lab”, γνωστό σε όλο τον επιστημονικό κόσμο.

Η παρουσίαση του RoDyMan έγινε στη Νάπολι και στιλιστικά περιμέναμε κάτι πολύ καλύτερο από τους Ιταλούς (τι να κάνουμε; αφού μας έχουν κακομάθει σε αυτό το πεδίο). Ο RoDyMan θα έχει σώμα, χέρια και κεφάλι, αλλά θα είναι… ανάπηρος αφού δε θα έχει πόδια και θα κινείται με τη βοήθεια μιας κινητής πλατφόρμας. Αντί για μυαλό, θα έχει μία στερεοσκοπική βιντεοκάμερα στο κεφάλι κι ένα δομημένο σύστημα φώτων. Επίσης θα έχει αισθητήρες χώρου και αφής.

Ο RoDyMan σχεδιάστηκε για να βοηθάει τους ηλικιωμένους και για την επιδιόρθωση των ανθρώπινων άκρων. Το μεγάλο στοίχημα, όμως, του καθηγητή στα επόμενα 5 χρόνια είναι ο RoDyMan να φτιάχνει πίτσα. Στην ερώτηση αν θα φτιάχνει τόσο νόστιμη πίτσα όσο οι άνθρωποι, ο καθηγητής ήταν κατηγορηματικός και ειλικρινής. “Όχι”, απάντησε, “είναι σχεδόν αδύνατον. Ωστόσο, θα μάθουμε απευθείας την τέχνη των κινήσεων δεξιοτεχνίας από έναν από τους καλύτερους δημιουργούς πίτσας της πόλης. Πώς; Θα του φορέσουμε ένα κοστούμι, εξοπλισμένο με αισθητήρες και ένα 3D σύστημα καταγραφής κίνησης”.

Προς επεξήγηση του τίτλου, Da Michele είναι η πιο γνωστή και ιστορική πιτσαρία στη Νάπολι.

Leave a Reply