Αποφθέγματα

Για τις μεγάλες επαναστάσεις φταίνε οι κυβερνήσεις και όχι οι λαοί. Αν οι κυβερνήσεις είναι δίκαιες και άξιες, επαναστάσεις δεν ξεσπούν

— Γκαίτε

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

Κλείνουν τα laojiao στην Κίνα

laojiaoΙστορική μέρα για την Κίνα σήμερα καθώς το ανώτατο δικαστήριο της χώρας αποφάσισε την παύση των στρατοπέδων εργασίας, τα διαβόητα laojiao. Τα καλά νέα για χιλιάδες Κινέζους είχαν έρθει από τον Νοέμβριο όταν το κομμουνιστικό και κυβερνών κόμμα της χώρας είχε ανακοινώσει ότι θα κλείσουν τα στρατόπεδα εργασίας και σήμερα ήρθε και η επιβεβαίωση από το ανώτατο δικαστήριο της Κίνας.

Τα laojiao ιδρύθηκαν στη δεκαετία του 1950 κι εκεί πήγαιναν πολιτικοί ή θρησκευτικοί αντιφρονούντες οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για διάφορα πράγματα, αλλά δεν είχαν καταδικαστεί από κάποιο δικαστήριο. Επίσης, πήγαιναν εγκληματίες που σχετίζονταν με ναρκωτικά ή την πορνεία. Ο μέγιστος χρόνος παραμονής στα laojiao ήταν 4 χρόνια, αλλά πιστεύεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις η παραμονή κάποιων διήρκεσε πολύ παραπάνω. Στις μέρες μας λέγεται ότι υπάρχουν 160 laojiao που “φιλοξενούν” 160.000 Κινέζους, αλλά κάποιοι… άπιστοι στης κυβέρνησης τους ισχυρισμούς κάνουν λόγο για πολύ μεγαλύτερα νούμερα.

Η κατάργηση των laojiao, όμως, δεν ήταν η μοναδική απόφαση που έβγαλε το ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Αποφασίστηκε και η χαλάρωση του νόμου που απαγορεύει στους Κινέζους το δεύτερο παιδί. Πλέον, ο νόμος γίνεται πιο ελαστικός και σε κάποιες περιπτώσεις θα επιτρέπεται και δεύτερο παιδί. Για παράδειγμα στις περιπτώσεις που ο ένας από τους δύο γονείς είναι μοναχοπαίδι. Ο εν λόγω νόμος τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά το 1980 και υπολογίζεται ότι απέτρεψε την γέννηση περίπου 400!!! εκ. Κινέζων.

Leave a Reply