Αποφθέγματα

Τι γαρ ωφεληθήσεται άνθρωπος εάν τον κόσμον όλον κερδίσει την δε ψηχήν αυτού ζημιωθή; Ή τι δώσει άνθρωπος αντάλλαγμα της ψυχής αυτού;

— Ιησούς

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

Φράιζινγκ, το ανθρώπινο

site2Πολύ κοντά στο αεροδρόμιο του Μονάχου και κάπου 30 χλμ από το Μόναχο βρίσκεται το Φράιζινγκ (Freising). Έχει πληθυσμό περίπου 50.000 κατοίκους και είναι γνωστό για δύο πράγματα. Το ένα είναι γιατί από εκεί ξεκίνησε την… θεόπνευστη καριέρα του ο Joseph Alois Ratzinger. Αν το όνομα δε σας λέει κάτι, τότε το Βενέδικτος ΙΣΤ΄ κάτι θα σας λέει. Ναι, είναι ο προηγούμενος Πάπας, αυτός που παραιτήθηκε (ο πρώτος στην Ιστορία) λόγω σκανδάλων. Το άλλο είναι η Weihenstephaner. Μία από τις πιο γνωστές και εύγευστες weiß μπίρες φτιάχνεται στο Φράιζινγκ.

Μπίρα και Πάπας, λοιπόν, είναι τα δύο πιο γνωστά πράγματα στο Φράιζινγκ, αλλά κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να είναι και για ένα τρίτο. Την ίδια την πόλη. Το Φράιζινγκ έχει καταφέρει να συνδυάσει με περίφημο τρόπο όλα τα καλά. Τόσο μεγάλο ώστε να μην του λείπει τίποτα, αλλά και τόσο μικρό για να ζεις ανθρώπινα. Τα κλασικά και πανέμορφα κτίρια, τα στενά σοκάκια, το ήσυχο ποταμάκι, οι πλακόστρωτοι δρόμοι σε ταξιδεύουν σε μία άλλη εποχή. Περπατάς στην πόλη και ξεχνάς θορύβους, αυτοκίνητα. Αυτή η γραφικότητα μιας άλλης εποχής έρχεται και “παντρεύεται” άψογα με την άνεση του σύγχρονου τρόπου ζωής. Τα πάντα είναι μαζεμένα και κοντά κάνοντας την πόλη απίστευτα πρακτική.

Το κέντρο της πόλης κλέβει τις εντυπώσεις και ένας περίπατος στον κεντρικό δρόμο του Φράιζινγκ σου δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεσαι σε σκηνικό ταινίας. Τα παραδοσιακά κτίρια με τις κλασικές γερμανικές κοφτές στέγες σε συνδυασμό με τους πλακόστρωτους δρόμους είναι… φάρμακο για τα μάτια. Και το βλέμμα γοητεύεται ακόμα περισσότερο από την πολυχρωμία των κτιρίων. Κανένα κτίριο δεν έχει το ίδιο χρώμα με το διπλανό του. Το ένα ανοιχτό κίτρινο, το δίπλα ροζ, το παραπέρα ανοιχτό πράσινο, το άλλο μωβάκι. Ένας καμβάς χρωμάτων που κάνει το κέντρο ακόμα πιο μαγευτικό. Κάθετα στον κεντρικό δρόμο υπάρχουν ένα σωρό κάθετα σοκάκια. Πλακόστρωτα όλα τους και με τα παλιά φανάρια να κρέμονται στις άκρες του ενισχύουν τη γραφικότητα της πόλης.

Πίσω από το κέντρο της πόλης, το ποταμάκι δίνει το δικό του τόνο στο Φράιζινγκ. Κατά μήκος του υπάρχουν καφετέριες, μπαράκια, εστιατόρια για τους νέους, πάρκα για να παίξουν τα παιδιά, μονοπάτια για να περπατήσουν οι πιο ηλικιωμένοι. Αυτοκίνητα δεν υπάρχουν και το μόνο που ακούς είναι το αέναο και ράθυμο τρέξιμο του νερού και που και που κάποιο πουλάκι που τραγουδάει τα ντέρτια του. Τέτοια ησυχία και γαλήνη στο κέντρο μιας πόλης 50.000 κατοίκων!

Πιο πάνω, σ’ ένα ύψωμα είναι τα… κεντρικά της Εκκλησίας. Το σπίτι του Καρδινάλιου, μουσεία, τέτοια πράγματα. Α, και μία θέα μοναδική από κάτι σαν αυλή του σπιτιού του Καρδινάλιου (κι όταν λέμε σπίτι μη φανταστείτε κάποιο χαμόσπιτο…). Η μισή πόλη βρίσκεται στα πόδια σου και διόλου παράξενο που όσες φορές κι αν πήγαμε, ήταν γεμάτη από κόσμο που χάζευε τη θέα ή διάβαζε κάποιο βιβλίο ή άκουγε μουσική. Κι εδώ δεν κυκλοφορούνε αυτοκίνητα και η ησυχία βασιλεύει.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε κι άλλα πολλά για το Φράιζινγκ, αλλά δεν το έχει ανάγκη. Ποιότητα ζωής, γραφικότητα, γαλήνη. Αυτό είναι το Φράιζινγκ. Υπέροχο να το επισκεφτείς, αξιολάτρευτο να ζεις.

 

site1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

site3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

site4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αυτό το μικρό κίτρινο σπιτάκι είναι το σπίτι του Καρδινάλιου.

 

 

site5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μέρος της θέας από την αυλή.

 

 

site6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κόσμος απολαμβάνει τη θέα από την αυλή.

 

 

site7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η κατάβαση προς την πόλη είναι απολαυστική.

 

 

site8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

site9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Άποψη του κέντρου της πόλης.

 

 

site10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

site11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

site12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ένα από τα δεκάδες κάθετα γραφικά σοκάκια της πόλης.

 

 

site13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για να πλένουν τα πόδια στο ποτάμι;

 

 

site14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μία καφετέρια δίπλα στο ποτάμι.

 

 

site15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

site16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

site17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

site18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

site19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

site20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

site21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

site22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

site23

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ένα ελληνικό εστιατόριο στην κεντρική πλατεία του Φράιζινγκ για να μοσχομυρίζει η ατμόσφαιρα.

 

 

site24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

site25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

site26

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

site27

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

site28

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

site29

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

site30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

site31

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

site32

Leave a Reply