Αποφθέγματα

Αργός μη ίσθι, μηδ’ αν πλουτής
(Να μη μένεις άεργος ακόμη κι αν πλουτίσεις)

— Πιττακός ο Μυτιληναίος

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Όνομα και πράμα!

xrysostomosΣημαντική μέρα για την Εκκλησία σήμερα καθώς έχουμε την Ανακομιδή του λειψάνου του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου. Ο Χρυσόστομος είναι μία από τις σημαντικότερες μορφές της Εκκλησίας και ένας από τους τρεις Ιεράρχες, τους προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών. Και πως να μην είναι άλλωστε, αφού όπως μαρτυράει και το όνομα του, είχε ένα στόμα χρυσό. Κοινώς, τα έλεγε ωραία.

Πάμε, λοιπόν, να θυμηθούμε μερικά από τα ωραία που βγήκαν από το χρυσό στόμα αυτού του Αγίου Ανθρώπου. Ή όπως συνηθίζουμε να λέμε στην καθημερινότητά μας, “Πες τα Χρυσόστομε!”

«Αν στα ενδότερα (των ελληνικών σκέψεων) κοιτάξεις θα δεις, τέφρα και σκόνη και υγιές ουδέν, αλλά τάφος ανεωγμένος ο λάρυγξ αυτών, (των Ελλήνων φιλοσόφων!) τα πάντα δε γεμάτα ακαθαρσίες και ιχώρ, (έμπυο!) και πάντα τα δόγματα τους βρίθουν σκωλήκων…  Αυτά γέννησαν και αύξησαν οι Έλληνες, από των φιλοσόφων λαβόντες… Ημείς δε ου παραιτούμεθα της κατ’ αυτών μάχης.»  – Ι. Χρυσόστομος (344-407 μ.Χ.), εις Άγιον Ιωάννην τον Ευαγγελιστήν, Ομιλία ξς΄ 59.369.12 – 370.11

«Τί λοιπόν, άγιος έσται ο ναός του Σεράπιδος (Αλεξανδρινή βιβλιοθήκη) δια τα βιβλία;  Μη γένοιτο!… αλλά δαίμονες οικούσι τον τόπον…  μάλλον δε και αυτών (των Ελλήνων) όντων δαιμόνων…  και παρ’ αυτών βωμός στέκει απάτης αόρατος εις τον οποίον ψυχάς ανθρώπων θυσιάζουσι… κατάλαβε λοιπόν και φανέρωσε (διέδωσε!) ότι δαίμονες κατοικούν εκεί.»  – Ι. Χρυσόστομος, Λόγοι Κατά Ιουδαίων 48.851.38 έως 852.35

«Κανείς δεν πρέπει στα παιδιά του, των (Ελλήνων) προγονών να καλεί τα ονόματα, του πατέρα, της μητέρας, του παππού και του προπάππου, αλλά αυτά των δικαίων, (της Παλαιάς Διαθήκης).»  – Ι. Χρυσόστομος, Περί Κενοδοξίας και πώς δει τους Γονείς Ανατρέφειν τα Τέκνα (690) 641.65

«Όπως ακριβώς δεν ωφελεί καθόλου η περιτομή ούτε βλάπτει η έλλειψις περιτομής, έτσι ούτε βλάπτει η δουλεία ούτε ωφελεί η ελευθερία» «Εις την Α΄ Κορινθίους Ομιλία» ΙΘ΄ σελ. 535.

Ιωάννης Χρυσόστομος «Έλληνες Πατέρες της εκκλησίας» τόμος 18, 113: «…οι Ελληνες φερουν λογους ματαιους και ακαθαρτους…»

Ιωάννης Χρυσόστομος «Έλληνες Πατέρες της εκκλησίας» τόμος 18, 115: «οι Ελληνες ειναι κυλιομενοι ομου με πορνους και μοιχους…»

Ιωάννης Χρυσόστομος «Έλληνες Πατέρες της εκκλησίας» τόμος 34, 159: … οι Ελληνες ειναι αιμομεικτες μετα μητερων και αδελφων…

Ιωάννης Χρυσόστομος «Έλληνες Πατέρες της εκκλησίας» τόμος 34, 497: …οι Ελληνες ειναι εστιγματισμενοι, χειροτεροι απο τους χειρους που πασαλειβονται με περιττωματα… πανθλιοι… και καθαρματα…

Ιωαννης Χρυσόστομος «Έλληνες Πατέρες της εκκλησίας» τόμος 34, 497: … τα ζωα ειναι πιο σοφα απο τους Ελληνες…

Ιωάννης Χρυσόστομος «Ερμηνεία προς Ρωμαίους»: «που ειναι τωρα οι σοφοι των Ελληνων με τα πυκνα τους γενεια… και τα φουσκωμενα τους λογια; Ολη τη βαρβαρη Ελλαδα ο Παυλος επεστρεψε (εκανε Χριστιανικη). Ας ειναι κι αυτος αναμεσα τους ο περιβοητος Πλατων,… γεματος επιδειξη… μα κανεις δεν του εδωσε προσοχη…»

Ιωάννης Χρυσόστομος «Ερμηνεία προς Ρωμαίους»: «πως λοιπον εκει που ο διαβολος πομπευει (Ελλαδα… ) εχει τοση σιωπη…»

Ιωάννης Χρυσόστομος «Εις τεσσαρακοστήν…»: «ας ντραπουν οι Ελληνες βλεποντας την αγαπη…»

Ιωάννης Χρυσόστομος «ο Θεός είναι ο Χριστός»: «…οι αποστολοι κατατροπωσαν τους βαρβαρους τους Ελληνες και καθε αλλο εθνος…»

Ιωάννης Χρυσόστομος «Εις το μακάριον Βαβυλαν» λογος Β: «…οι Ελληνες ειναι βρωμεροι και παναθλιοι…»

Ιωάννης Χρυσόστομος «…ποση ειναι η διαφορα αναμεσα στην ανωτεροτητα των Χριστιανων και στην αισχυνη των Ελληνων…»

Ιωάννης Χρυσόστομος «Πράξεις Αποστόλων»: «… με αυτο το μαχαιρι ο Απ. Παυλος εκοψε το κεφαλι των εχθρων (Ελληνων)…», «εν τω αγνωστω Θεο» στην Αθηνα…

Ιωάννης Χρυσόστομος «Εις το μακάριον Βαβυλαν»: «φλυαριες και γελιοτητες ειναι ολα αυτα της Ελληνικης ανοησιας…»

Ιωάννης Χρυσόστομος «Ομιλία εις Ιωάννη»: «εις τους ανοητους Ελληνας εμεις φαινομεθα κατωτεροι…», «αν ακολουθησουμε τα δογματα των Ελληνων… πολυς εψεται γελως…»

Ιωάννης Χρυσόστομος «οι αποστολοι καταφεραν να δενουν τη γλωσσα των Φιλοσοφων και των ρητορων τα στοματα να κλεισουν…»

Ιωάννης Χρυσόστομος «Επιστολή προς Εφέσιους»: «…τα παιδια να υπακουτε στους γονεις σας… οταν ομως ο γονιος σας ειναι Ελλην η αιρετικος τοτε το παιδι δεν πρεπει να υπακουει…»

Ιωάννης Χρυσόστομος «εις το μακάριον Βαβυλαν»: «ο Αγ. Βαβυλας παρακαλεσε το Θεο να ριξει φωτια στο ναο του Απολλωνα και η φωτια κατακαψε ολη την οροφη… το ειδωλο… εκαψε τα παντα…»

Αυτά είναι, λοιπόν, μόνο μερικά από τα ωραία που βγήκαν από το χρυσό στόμα του Ιωάννη του Χρυσόστομου. Έχει πει κι άλλα, αλλά νομίζουμε πως αυτά αρκούν για να πάρετε μία ιδέα για τι χρυσό στόμα μιλάμε.

Το χρυσό στόμα, όμως, του Ιωάννη είχε να πει καλά πράγματα και για τους Εβραίους. Δεν θα φάμε, όμως, εμείς το μάννα των Ισραηλινών bloggers. Μία αναζήτηση στο google “Ιωάννης Χρυσόστομος κατά Ιουδαίων” πατήστε και θα χορτάσετε… αγάπη.

Δεν ήταν, όμως, μόνο το στόμα του Ιωάννη χρυσό. Ήταν και οι πράξεις του. Ας δούμε μία ενδεικτικά.

«Ο δε μέγας Ιωάννης (ο Χρυσόστομος) ασκητάς πυρπολούμενους από ζήλον θεού (φανατισμένους καλόγερους) συνέλεξε, με βασιλικούς δε νόμους αυτούς οπλίσας, κατά των ειδωλικών (ελληνικών) έπεμψε τεμενών, τα δε χρήματα για τους κατεδαφιστές και τους βοηθούς, δεν έλαβε απ’ τα βασιλικά ταμεία,  αλλά από πλούσιες γυναίκες που φιλοτίμως να παρέχουν κατέπειθε, ώστε με την λαμπρή τους πίστη να κερδίσουν την ευλογία. Έτσι με τον τρόπο αυτόν τους υπολειπόμενους Σηκούς (ελληνικούς ναούς) με τούτον τον τρόπον εκ βάθρων ανέσπασεν.»  – Θεοδώρητου, Εκκλησιαστική Ιστορία (Τομ. 5ος σελίδες 328 – 330)

Αυτός ήταν ο Ιωάννης με το χρυσό στόμα. Τόσο σημαντικός για την Εκκλησία που τον τιμάει 5 φορές τον χρόνο.

13 Νοεμβρίου: μνήμη Ιωάννη του Χρυσοστόμου (η 14η Σεπτεμβρίου είναι η εορτή Υψώσεως του Σταυρού και έτσι η εορτή μετατέθηκε).
30 Ιανουαρίου: των Τριών Ιεραρχών, μαζί με τον Μέγα Βασίλειο και τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο
15 Δεκεμβρίου: χειροτονία του σε Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.
27 Ιανουαρίου: ανακομιδή των λειψάνων του το 438 από τον Πατριάρχη Πρόκλο
26 Φεβρουαρίου: η χειροτονία του σε πρεσβύτερο.

Από την πλευρά μας, δε νομίζουμε ότι χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι περισσότερο. Τα είπε όλα ο Χρυσόστομος!

Leave a Reply