Αποφθέγματα

Εις τα ελεύθερα πολιτεύματα η πλειοψηφία κυβερνά, η μειοψηφία ελέγχει, αλλά το κράτος, αι δημόσιαι λειτουργίαι δεν ανήκουν ούτε εις την πλειοψηφίαν ούτε εις την μειοψηφίαν. Ανήκουν εις την ιδέαν της πατρίδος και υπηρετούν το σύνολον του λαού

— Γεώργιος Παπανδρέου

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

Ο περαστικός κι ο ραβίνος

rabbinΚάποτε, ένας ξένος θέλησε να επισκεφθεί έναν ραβίνο που είχε τη φήμη του πολύ σοφού ανθρώπου. Ήθελε να τον ρωτήσει και να τον συμβουλευτεί για κάποια θέματα που τον απασχολούσαν. Πήγε και τον βρήκε κι όταν μπήκε στο δωμάτιο που έμενε, παραξενεύτηκε. Ένα στρώμα πεταμένο στο πάτωμα, δύο πολυθρόνες, μία καρέκλα, ένα τραπεζάκι κι ένα κερί. Αυτά ήταν τα μοναδικά έπιπλα του σοφού ραβίνου.

Δεν είπε τίποτα για τα έπιπλα και του έκανε τις ερωτήσεις που ήθελε. Ο ραβίνος με τις απαντήσεις που του έδωσε δικαίωσε τη φήμη του σοφού ανθρώπου που τον ακολουθούσε. Ο ξένος, ικανοποιημένος από τις απαντήσεις που είχε πάρει, κίνησε να φύγει, αλλά δεν άντεξε και τελικά τον ρώτησε.

“Να σου κάνω μία τελευταία ερώτηση”;

“Φυσικά”, του απάντησε ο ραβίνος.

“Πού είναι τα έπιπλα σου”;

“Τα δικά σου που είναι”; τον ρώτησε ο ραβίνος.

“Τα δικά μου; Μα, εγώ δεν έχω έπιπλα, περαστικός είμαι”, του απάντησε ο ξένος.

“Κι εγώ το ίδιο”, αποκρίθηκε ο ραβίνος.

Η ιστορία είναι από το τελευταίο βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι “Από την αυτοεκτίμηση στον εγωισμό”, για το οποίο θα μιλήσουμε σύντομα.

4 Responses to Ο περαστικός κι ο ραβίνος

Leave a Reply