Αποφθέγματα

Μεσ’ στο εσωτερικό μας κατοικεί ο κριτής που δεν μας ξεγελάει

— Ματίας Κλαούντιους

Σκίτσο της Ημέρας

Σκίτσο της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας

Φωτογραφία της Ημέρας
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα

Το βιβλίο της εβδομάδας – Από τον εγωισμό στην αυτοεκτίμηση

boukaiΟ Χόρχε Μπουκάι είναι ένας Αργεντινός ψυχολόγος και ψυχίατρος, αλλά δεν είναι αυτές οι ιδιότητές του που τον έχουν κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο. Είναι τα βιβλία του παρ’ όλο που ο ίδιος απαρνιέται τον τίτλο του συγγραφέα.

Τον πρωτοάκουσα το καλοκαίρι του 2010 στους Παξούς σε μία παρέα. Αν και μου φάνηκε ενδιαφέρον συγγραφέας και η κοπέλα μιλούσε με θέρμη και θαυμασμό για εκείνον, δεν κυνήγησα να διαβάσω κάποιο βιβλίο του. Τον ξανασυνάντησα τον Νοέμβριο του 2012 στο μετρό του Μονάχου κι έγινε η αφορμή μιας υπέροχης φιλίας. Κι εδώ η ίδια θέρμη και θαυμασμός για τον Μπουκάι. Και πάλι, όμως, δεν διάβασα κάποιο βιβλίο του.

Μέχρι που λίγες μέρες πριν μου κάνανε δώρο ένα βιβλίο του. Τίτλος του “Από τον εγωισμό στην αυτοεκτίμηση” και είναι το τελευταίο βιβλίο του Μπουκάι. Διαβάζοντάς το κατανόησα τον θαυμασμό και τη θέρμη των δύο κοπελιών για τον Χόρχε Μπουκάι. Το βιβλίο “έφυγε” σε 3 μέρες και δεν ήταν οι λίγες (214) σελίδες του ο λόγος. Σε “ρουφάει” το βιβλίο και δε θες να το αφήσεις. Αν και το θέμα είναι “βαρύ”, ο Μπουκάι καταφέρνει με τη συγγραφή του να το κάνει ευανάγνωστο κι ευχάριστο, ενώ οι διδακτικές ιστοριούλες που βρίσκονται διάσπαρτες στο βιβλίο ξεκουράζουν και ομορφαίνουν την ανάγνωση δίνοντας παράλληλα τροφή για σκέψη.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία κεφάλαια. Αυτοεκτίμηση, εγωισμός, όρια, περηφάνια είναι μερικές από τις έννοιες που συναντούμε στο πρώτο κεφάλαιο. Μέσα από έναν φανταστικό και γόνιμο διάλογο, ο Μπουκάι προσπαθεί να τις αναλύσει και επανακαθορίσει. Κάποιες ιδέες του είναι ριζοσπαστικές, όπως, για παράδειγμα, ότι ο εγωισμός δεν είναι τόσο κακός όσο νομίζουμε και μας έχουν μάθει, αλλά μήπως έχει δίκιο; Μήπως πρέπει κι εμείς να επανακαθορίσουμε κάποια πράγματα μέσα μας και να τα δούμε από διαφορετική σκοπιά; Αυτό είναι, άλλωστε, που θέλει ο Μπουκάι. Να μας δώσει την ώθηση να προβληματιστούμε, να ψαχτούμε κι όχι να μένουμε επιφανειακοί ή ν’ ασπαζόμαστε απόψεις χωρίς να τις φιλτράρουμε.

Στο δεύτερο μέρος του κεφαλαίου κι ακολουθώντας την ίδια τακτική του φανταστικού διαλόγου, ο Μπουκάι καταπιάνεται με τις φοβίες και στο τρίτο με τις ενοχές. Και σε αυτά τα κεφάλαια, ο Μπουκάι δεν ακολουθεί την πεπατημένη που έχουμε οι περισσότεροι για τις φοβίες και τις ενοχές και κάνει μία εντελώς διαφορετική και άκρως ενδιαφέρουσα ανάλυση και προσέγγιση.

Με το βιβλίο “Από τον εγωισμό στην αυτοεκτίμηση” ο Μπουκάι προσπαθεί να μας ανάψει τη σπίθα, πρώτα να ενδιαφερθούμε για έννοιες όπως ο εγωισμός, οι φόβοι, η περηφάνια, οι ενοχές. Στη συνέχεια να τις αναλύσουμε και να τις προσδιορίσουμε με απώτερο σκοπό ν’ αλλάξουμε στάση προσέγγισης για κάποια πράγματα. Θα είναι καλό πρώτα για μας και κατ’ επέκτασιν για τους γύρω μας.

Leave a Reply